Αναδιάρθρωση του γραφείου στον Πειραιά, αποφάσισε η Frontex

Αναδιάρθρωση του γραφείου στον Πειραιά, αποφάσισε η Frontex

Στην αναδιάρθρωση του γραφείου της που λειτουργεί στον Πειραιά όπου δεν θα ασχολείται με τη διαχείριση των συνόρων αλλά με τις προσφυγικές ροές, προχωρά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Frontex, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Frontex που εκδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισε σήμερα να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του γραφείου στον Πειραιά που θα ενσωματωθεί στο Γραφείο της Περιφερειακής Task Force της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2016. Όπως σημειώνεται, στην ανακοίνωση, θα ενισχύσει το υπάρχον γραφείο και παράλληλα θα βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ Frontex, Europol και Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Παροχής Ασύλου στην Ελλάδα, για να συνδράμει τη χώρα μας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στα εξωτερικά σύνορα.

"Η αλλαγή αυτή δεν θα έχει καμία επίπτωση στις επιχειρήσεις του Frontex στην Ελλάδα, όπου συνεχίζουμε να αυξάνουμε τον αριθμό των υπαλλήλων μας που βοηθούν στην καταγραφή των εισερχομένων μεταναστών" είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού κ. Φαμπρις Λεγκερί προσθέτοντας ότι "παρέχεται μια πλατφόρμα για τον συντονισμό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες που λειτουργούν στο ίδιο πεδίο".

Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, κύριος Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε:

«Καλωσορίζω τη σημερινή σημαντική απόφαση. Η FRONTEX θα είναι σε θέση να αυξάνει σταθερά τον αριθμό των στελεχών της, που στηρίζουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή προσφυγική κρίση, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζει την συνέχιση όλων των υπολοίπων δράσεων και επιχειρήσεων της FRONTEX στην Ελλάδα. Αυτή η ενισχυμένη/αναβαθμισμένη δομή θα συνιστά παράλληλα μία λειτουργική πλατφόρμα συντονισμού μεταξύ όλων των Υπηρεσιών της ΕΕ στην περιοχή: EASO, Europol και Eurojust».

Αυτή τη στιγμή ο Frontex απασχολεί 325 στελέχη στα ελληνικά νησιά από τους οποίους 167 ως υποστηρικτικό προσωπικό για την ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχομένων μεταναστών. Το Γραφείο Διασύνδεσης στον Πειραιά διαθέτει πέντε άτομα ως προσωπικό οι οποίοι θα συνεχίσουν να εργάζονται σε μέρος του νέου σχήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ