Αναβλήθηκε η συνεδρίαση - Αρνήθηκαν να βγουν Πολάκης, Τζανακόπουλος

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση - Αρνήθηκαν να βγουν Πολάκης, Τζανακόπουλος

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Λιγότερο από 20 λεπτά διήρκεσε η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, με τον Πρόεδρό της, Γ. Μπούγα, να διαπιστώνει ότι η σύνθεσή της δεν είναι νόμιμη.

Κι αυτό διότι νωρίτερα τόσο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος όσο και ο Παύλος Πολάκης μπήκαν κανονικά στην αίθουσα του πρώτου ορόφου της Βουλής, και παρά την έκκληση του κ. Μπούγα να αποχωρήσουν, εκείνοι παρέμειναν αμετακίνητοι στη θέση τους. 

Μεταξύ του προέδρου της Προανακριτικής κ. Μπούγα και του κ. Τζανακόπουλου διαμείφθηκε ο εξής διάλογος: 

Γ. Μπούγας: Θα συμμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση;

Δ. Τζανακόπουλος: Είμαι εδώ κατ'' εντολή του Προέδρου μου. Κι εσείς παραβιάζετε το Σύνταγμα.

Γ. Μπούγας: Επιδεικνύετε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά

Μετά την αναβολή της συνεδρίασης, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι και την επόμενη φορά θα βρίσκεται «εδώ» και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι επιχειρεί να προστατεύσει τον ισχυρό άνδρα της Novartis, Kωνσταντίνο Φρουζή.

Αργότερα, σε δηλώσεις του ο Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε την εξέλιξη «πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά» και προσέθεσε ότι πρόκειται για μα αντισυνταγματική και πραξικοπηματική πρακτική, ώστε να μην εξεταστεί ένας από τους βασικούς μάρτυρες της Novartis, o κ. Φρουζής. Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα βρεθούν στην Προανακριτική και την επόμενη φορά, απάντησε «θα κάνουμε το συνταγματικό μας καθήκον».

Από την πλευρά του ο Σ. Λάππας τόνισε: «Σήμερα συνεχίστηκε μία ανυπόστατη, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία Αυτό έχει πει και ο πρόεδρος του κόμματος μας και εμμένουμε σε αυτό. Η σημερινή απόφαση του προεδρείου της επιτροπής, που διέκοψε αυθαίρετα τις εργασίες της επιτροπής είναι όχι μόνο αυθαίρετη αλλά και αντισυνταγματική και προσβάλλει την κοινοβουλευτική τάξη Εμείς, η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν όλοι και οι επτά παρόντες και περιμέναμε να εξετάσουμε το μάρτυρα. Από τη μεριά μας θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να τηρηθεί η κοινοβουλευτική τάξη, το σύνταγμα, και η νομιμότητα. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μην αποτρέψουμε την εξέταση του Φρουζή. Εμείς εμμένουμε και αναμένουμε την επόμενη συνεδρίαση για να εξετάσουμε τον μάρτυρα. Έχουμε συμφέρον να τον εξετάσουμε και θα το κάνουμε, να είστε βέβαιοι για αυτό».

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος (ΝΔ) σχολίασε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «ούρλιαζαν και έκαναν την Επιτροπή τσίρκο». «Ο Πολάκης είναι αντιπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, με τον Θάνο Πλεύρη να σημειώνει ότι η Επιτροπή διακόπηκε, διότι «ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας».

Την αλληλογραφία Τουλουπάκη σε εσωτερικό - εξωτερικό ζήτησε το ΚΙΝΑΛ

Στο μεταξύ, το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε να κατατεθεί στην Επιτροπή το σύνολο της αλληλογραφίας της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στο εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς και επιστολές με ανώνυμες καταγγελίες που έφυγαν την τελευταία πενταετία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς τις δικαστικές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, το αίτημα του ΚΙΝΑΛ, το οποίο υπογράφει ο Βασίλης Κεγκέρογλου, η Ευαγγελία Λιακούλη και τα αναπληρωματικά μέλη του κόμματος στην Επιτροπή, Δημήτρης Μπιάγκης και Νάντια Γιαννακοπούλου, περιλαμβάνει τη διαβίβαση των εξής εγγράφων:

- Το σύνολο της αλληλογραφίας και των σχετικών εγγράφων που έχει ανταλλάξει η Εισαγγελία καταπολέμησης της Διαφθοράς με τις αρχές των ΗΠΑ

- Το σύνολο της αλληλογραφίας και των σχετικών εγγράφων που έχει ανταλλάξει η εισαγγελία καταπολέμησης της Διαφθοράς  με την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, συμπεριλαμβανομένων των διαβιβαστικών εγγράφων

- Ακριβές αντίγραφο των εισερχομένων και εξερχομένων εγγραφών της εισαγγελίας καταπολέμησης διαφθοράς σε σχέση με την υπόθεση Novartis

- Το σύνολο των ανώνυμων επιστολών και καταγγελιών που έχουν διαβιβαστεί κατά την τελευταία 5ετία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.