Αν. Ταγιάνι: Χωρίς τη Φόρτσα Ιτάλια δεν πρόκειται να γίνει κυβέρνηση στην Ιταλία

Αν. Ταγιάνι: Χωρίς τη Φόρτσα Ιτάλια δεν πρόκειται να γίνει κυβέρνηση στην Ιταλία

Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και στην δυνατότητα σύνθεσης νέας κυβέρνησης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα La Repubblica, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

«Φόρτσα Ιτάλια σημαίνει Μπερλουσκόνι και χωρίς την Φόρτσα Ιτάλια δεν θα γίνει κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε, επίσης, ότι το κόμμα του πρώην Καβαλίερε (από οποίο και προέρχεται) έλαβε το 14% των ψήφων στις εκλογές του Μαρτίου και είναι η πρώτη δύναμη της κεντροδεξιάς σε αριθμό γερουσιαστών.

«Η δύναμη με την σχετική πλειοψηφία είναι η συμμαχία της κεντροδεξιάς. Τις εκλογές τις κερδίσαμε εμείς, όχι τα Πέντε Αστέρια», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Δήλωσε, επίσης, πως δεν πιστεύει ότι ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, θα αγνοήσει την προεκλογική συμφωνία με την Φόρτσα Ιτάλια «προδίδοντας τους ψηφοφόρους» και ότι «η θέληση των Πέντε Αστέρων να αποκλείσουν τον Μπερλουσκόνι, όχι μόνον είναι απαράδεκτη, αλλά δεν έχει και νόημα».

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, τέλος, τόνισε ότι «ο Σίλβιο Μπερλοκόνι δεν επιθυμεί την πρόωρη επιστροφή στις κάλπες» αλλά υπενθύμισε με νόημα ότι «σε ένα χρόνο πρόκειται να στηθούν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές».

Μένει να διαπιστωθεί αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα προσπαθήσει να ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να εμπλακεί ενεργά στις συνομιλίες για την σύσταση νέας κυβέρνησης στην Ιταλία. Τρεις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο ιδρυτής της Φόρτσα Ιτάλια είχε ανακοινώσει ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της ήταν, ακριβώς, ο Αντόνιο Ταγιάνι. Αυτή η κίνηση, όμως, τις τελευταίας στιγμής, δεν την βοήθησε να πετύχει ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP