Αν. Μέρκελ: Η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη μας - Νέα συμφωνία με Τουρκία

Αν. Μέρκελ: Η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη μας - Νέα συμφωνία με Τουρκία

Την ανάγκη να υπάρξει μια νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό - μεταναστευτικό υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο σημερινό Ελληνογερμανικό Φόρουμ Βερολίνου για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στις σχέσει τις Γερμανίας με την Ελλάδα λέγοντας ότι «η συνεργασία μας ως εταίρων εκτείνεται φυσικά πολύ πέραν των οικονομικών ζητημάτων και είναι και για την Ευρώπη από πολλές απόψεις μεγάλης σημασίας. Και αυτό θέλω να το τονίσω και πάλι, ειδικά αυτές τις ημέρες»,

Όπως υπογράμμισε  η ίδια, «η Ελλάδα, αν κοιτάξει κανείς το χάρτη, έχει μία γεωγραφική θέση που την θέτει ενώπιον ιδιαίτερων προκλήσεων. Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και ο πόλεμος στη Συρία, οι εντάσεις στο Λίβανο, τα ζητήματα στη Λιβύη, τα ανεπίλυτα θέματα των θαλάσσιων συνόρων και της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, όλα αυτά τα θέματα αφορούν την Ελλάδα όσο καμία άλλη χώρα της ΕΕ».

Αναφερόμενη στο ζήτημα των τελευταίων ημερών, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και αν αυτό δεν έγινε απολύτως αντιληπτό, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με το προσφυγικό και τη μετανάστευση πολλών απελπισμένων ανθρώπων χωρίς προοπτική», εξηγώντας ότι «ως ο πρώτος σταθμός για όσους αναζητούν άσυλο, ως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η χώρα αναλαμβάνει μία μεγάλη ευθύνη για ολόκληρη την Ευρώπη. Και γι’ αυτό –θέλω ρητά να το υπογραμμίσω για μία ακόμα φορά- αξίζει την πλήρη αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, η κ. Μέρκελ επισήμανε πως «μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το 2020 δεν είναι 2015. Όμως κανείς δεν πρέπει να είναι τόσο αφελής, ώστε να πιστεύει ότι το προσφυγικό και η μετανάστευση μπορούν να λυθούν, όπως συχνά λέγεται, μιας και δια παντός, με το πάτημα ενός κουμπιού. Αλλά μπορούμε να καταφέρουμε να βάλουμε σε τάξη το προσφυγικό και τη μετανάστευση, να τα κατευθύνουμε και να τα μειώσουμε». 

Αναφορικά με τις συζητήσεις που έχει η ίδια αλλά και άλλοι ηγέτες από το 2015 κυρίως με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «παρ’ όλη την κατανόηση για το μεγάλο βάρος που η Τουρκία φέρει με την υποδοχή 3,5 εκ. προσφύγων από τη Συρία και πολλών άλλων προσφύγων, δεν μπορεί να αναμένει καμία κατανόηση, αν προσπαθεί να λύσει δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι μετά καταλήγουν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

«Αυτή η τακτική είναι απαράδεκτη, και γι’ αυτό τάσσομαι με όλες μου τις δυνάμεις υπέρ του να τεθεί σε ένα νέο επίπεδο η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενημερώνοντας ότι «επ’ αυτού θα υπάρξει σήμερα το απόγευμα μία συνάντηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο Ερντογάν».

Σύμφωνα με την ίδια, «μία μεγάλη διαφορά σε σχέση με το 2015 είναι, εξάλλου, ότι οι θεσμοί, κυρίως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ συνεισφέρουν τελείως διαφορετικά σε ζητήματα που μας ενδιαφέρουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό απέδειξε και η επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό που θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ αυτή η συζήτηση, η οποία είναι από πολλές απόψεις και με πολλά τηλεφωνήματα καλά καλά προετοιμασμένη», είπε η κ. Μέρκελ 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι «αισθανόμαστε ως Γερμανία συνυπεύθυνοι για το ότι, πέραν της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, θα πρέπει να βοηθηθούν παιδιά που είναι άρρωστα, ιδιαίτερα ευάλωτα, ασυνόδευτα, που βρίσκονται σε μία δύσκολη κατάσταση».

«Αυτό δεν μπορεί να το καταφέρει μόνη της η Ελλάδα», επισήμανε και τόνισε ότι «γι’ αυτό η Γερμανία θα συμμετάσχει σε ένα "συνασπισμό των προθύμων" με μία λελογισμένη συνεισφορά».