Αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια
Ν. Παναγιωτόπουλος

Αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια

H Ελλάδα είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας πως «αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας, θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας στο ΣΚΑΙ «δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά αν κριθεί απαραίτητο, θα αντιδράσουμε».

Ο ίδιος σημείωσε πως η τουρκική προκλητικότητα έχει αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, κάνοντας λόγο για πάνω από 5.000 παραβιάσεις μέσα στο 2019 προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά με το δίκαιο του ισχυρού.

Για το μπαράζ προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο υπουργός Άμυνας παραδέχθηκε ότι «αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος» και δήλωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε μέτρα από το ΝΑΤΟ για τις τουρκικές παραβιάσεις.

Για το ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας σε περίπτωση σοβαρής πρόκλησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «η ελληνική απάντηση θα κλιμακωθεί, ανάλογα με την τουρκική προσβολή».

Σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν κινείται με πανικό λόγω της Τουρκίας, αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το Ισραήλ είναι αναγνωρίσιμος στρατηγικός σύμμαχος

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ ως «αναγνωρίσιμο στρατηγικό σύμμαχο» της Ελλάδας που στηρίζει την οικονομία του στο τομέα της άμυνας επενδύοντας φοβερά ποσά στην άμυνα και την ασφάλεια και είναι εξαγωγέας αμυντικών και οπλικών συστημάτων. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε αυτή τη σύνθετη γεωπολιτική συγκυρία να εμβαθύνουμε κοινά συμφέροντα και να βρούμε τρόπους να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας σχέση εντείνοντας και συνεργασίες στον αμυντικό τομέα, όπως στα οπλικά συστήματα. 

«Η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ είναι σε εξαιρετική κατάσταση», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε και τις εγκαταστάσεις της ισραηλινής αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει την προμήθεια του μη επανδρωμένου οχήματος τύπου Heron «το οποίο θα καλύψει κάποιες βασικές ανάγκες μας αυτό το διάστημα» και θα συζητήσουμε προοπτικές μεγαλύτερων συνεργασιών με το Ισραήλ στον αμυντικό τομέα. 

«Στο πλαίσιο άσκησης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας η άφιξη Χαφτάρ στην Αθήνα»

Για την αιφνιδιαστική έλευση του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «στρατηγός Χαφτάρ είχε επαφές με τον κ. Δένδια αλλά αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της άσκησης εξωτερικής πολιτικής της χώρας και όχι αμυντικής».