«Αν η Τουρκία καταπατήσει τα δικαιώματά μας να απαντήσουμε»

«Αν η Τουρκία καταπατήσει τα δικαιώματά μας να απαντήσουμε»

Του Αλέξανδρου Διαμαντή

Σκληρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννήματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια. Όπως είπε «δεν έχουμε απλώς δυσκολίες με την Τουρκία, έχουμε προκλήσεις απειλές τώρα και ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε τετελεσμένα», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποτιμάει το πρόβλημα και δεν το αντιμετωπίζει.

«Μετά την συνάντηση με τον Ερντογάν, εκείνος προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα στην τουρκική βουλή», σημείωσε με νόημα και τόνισε ότι χρειάζεται στρατηγική σχέδιο καθώς επίσης και εθνική γραμμή. «Σήμερα είναι αναγκαίος ο διάλογος όσο ποτέ, γι αυτό επιμένω για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής δεν αρκεί.

Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι εδώ παρόντες έτοιμοι να συμβάλουμε με στήριξη και υποστήριξη εθνικής γραμμής. «Η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι ζωτικά για μας θέματα. Αποτελούν κόκκινες γραμμές. Γραμμές που αν παραβιαστούν από την γείτονα χώρα, πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα. Αυτή την θέση η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά. Και σε αυτή την θέση πρέπει να υπάρξει εθνική ομοψυχία. Να καταλάβουν όλοι πως δεν είμαστε πρόθυμοι ούτε για υποχωρήσεις , ούτε για παραχωρήσεις. Παραχωρήσαμε στις Πρέσπες, δώσαμε στον κ. Ερντογάν τα κλειδιά του προσφυγικού, παραχωρήσαμε τον δημόσιο πλούτο στο υπερταμείο της υποτέλειας. Ως εδώ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι τα δικαιώματά μας», σημείωσε.