"Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της, να δεχτεί βοήθεια από την Ευρώπη"

"Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της, να δεχτεί βοήθεια από την Ευρώπη"

Ο ηγέτης του ALDE (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), Guy Verhofstadt, κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να εξηγήσει στο Ευρωκοινοβούλιο τους λόγους για τους οποίους δεν αποδέχεται τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα διαχειρίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα σύνορα της Ελλάδας.

Ο Verhofstadt τόνισε πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Σένγκεν. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της, οφείλει να δεχτεί βοήθεια από την Ευρώπη.

Όπως δήλωσε, «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Σένγκεν. Δε γίνεται να έχουμε μια ζώνη Σένγκεν και τα σύνορά της να έχουν τρύπες σαν το ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της, οφείλει να δεχτεί βοήθεια από την Ευρώπη. Δε με πείθει το επιχείρημα πως μια βοήθεια στη διαχείριση των συνόρων της Ελλάδας από άλλα κράτη μέλη της Ένωσης, καταπατά την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Δε γίνεται να είσαι μέλος της Σένγκεν και παράλληλα να αρνείσαι να ελέγξεις τα σύνορά σου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Σένγκεν θα καταρρεύσει».

Σχετικά με τη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, ο Verhofstadt δήλωσε πως «τα ηθικά πρότυπα της Ευρώπης έχουν αμφισβητηθεί. Η ΕΕ υπόσχεται ένταξη και δίνει λεφτά σε μια χώρα που μονίμως παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και παράλληλα ελπίζει να κρατήσει η Τουρκία τους πρόσφυγες, γεγονός που δεν αποτελεί λύση. Ναι στη συνεργασία αλλά όχι στην ανάθεση. Η Ευρώπη οφείλει να βάλει τάξη στα του οίκου της, ξεκινώντας από μια απόφαση για μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή πριν το τέλος του χρόνου. Η έλλειψη προόδου δεν είναι αποδεκτή».

Διαβάστε ακόμα:

- Απειλή έξωσης της Ελλάδας από τη Σένγκεν