«Αν δεν υπήρχε ιστορικά ο Βαρουφάκης θα έπρεπε να τον είχαμε ανακαλύψει»

«Αν δεν υπήρχε ιστορικά ο Βαρουφάκης θα έπρεπε να τον είχαμε ανακαλύψει»

«Ιστορικές στιγμές» χαρακτήρισε το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, τις οποίες όπως πρόσθεσε «χρειαζόταν να τις ζήσει η χώρα», ενώ υπεραμύνθηκε παράλληλα της επιλογής του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Βαρουφάκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν δεν υπήρχε ιστορικά θα έπρεπε να τον είχαμε ανακαλύψει για να οδηγήσουμε σε διαπραγμάτευση τους θεσμούς».

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Σπίρτζης αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαπραγμάτευση που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο, ανάφερε πως «η χώρα είχε ζήσει ιστορικές στιγμές το 2015, χρειαζόταν να τις ζήσει αν θέλετε την άποψή μου, για να βιώσουμε ότι δεν μπορούσε να υπάρχει άλλη κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατηφόρα από αυτό που έγινε το 2014»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «χρειάστηκε η κυβέρνηση τότε να κάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση και την έκανε, επιτυχημένη. Ήταν επιτυχημένη γιατί ελάφρυνε πάρα πολύ τις προηγούμενες δεσμεύσεις του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου, τις προβλέψεις για ό,τι είχαν επιβάλει οι θεσμοί και η συμφωνία αυτή που έγινε επικυρώθηκε όχι από μία κυβέρνηση που δεν ρώτησε τον ελληνικό λαό με τον Σεπτέμβρη του 2015».

Ερωτηθείς, δε, αν ήταν λάθος του Αλέξη Τσίπρα η επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Όχι, νομίζω ότι ο κύριος Βαρουφάκης ιστορικά αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον είχαμε ανακαλύψει για να οδηγήσουμε σε διαπραγματεύση τους θεσμούς».

Οι δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη: