Εξαίρεση από την αύξηση ΦΠΑ για τα νησιά θα ζητήσει ο Α. Τσίπρας

Εξαίρεση από την αύξηση ΦΠΑ για τα νησιά θα ζητήσει ο Α. Τσίπρας

Προσπάθεια να μην ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό κύμα, ή πάγωμα για μεγαλύτερο διάστημα από όσο προβλέπει ο νόμος, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στην ευρεία τετράωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχαν οι περιφερειάρχες Αιγαίου, οι δήμαρχοι Λέσβου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου, οι Μητροπολίτες των παραπάνω νησιών.

Επίσης, συμμετείχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Παράλληλα ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των δημάρχων για ορισμό ενός συντονιστή σε κάθε νησί, να διατεθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ για βελτίωση των απαραίτητων υποδομών και να  ενισχυθούν οι υπηρεσίες της Αστυνομίας και του Λιμενικού, και για εκπόνηση αναπτυξιακού προγράμματος των νησιών.

Η ένταση του προβλήματος μας έχει ξεπεράσει, δήλωσε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου,  επισημαίνοντας ότι δεν είναι πλέον εποχή για ευχολόγια αλλά ώρα για δράση, καθώς το πρόβλημα έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες των νησιών. Υπενθυμίζεται ότι ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα αιφνιδίασε την κυβέρνηση με την έντασή του, χαρακτηρίζοντάς το για μα ακόμη φορά ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό.

 Χριστιάνα Καλογήρου (Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου):«Η ένταση του προβλήματος μας έχει όλους ξεπεράσει»

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου, δήλωσε τα εξής:

«Στην τετράωρη συζήτηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό, το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε όλοι ήταν ότι η ένταση του προβλήματος μας έχει όλους ξεπεράσει. Δεν είναι πλέον η στιγμή για ευχολόγια ούτε για καλές προθέσεις. Αυτές θα πρέπει να αποδειχθούν με συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένες ουσιαστικές παρεμβάσεις και θεσμικές, όπου χρειάζεται», δήλωσε η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, μετά το πέρας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, για το προσφυγικό.

«Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να συνδράμει ώστε να μπορέσει να εκπονηθεί ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στήριξης για τα νησιά τα οποία επιβαρύνονται τόσο πολύ τους τελευταίους πέντε μήνες», πρόσθεσε εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το ότι οκ. Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα «και θα εκπονηθεί για τις δύο Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου».

Η κ. Καλογήρου είπε ακόμη, ότι εκτός από την τεράστια ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, υπάρχει και το πολύ σοβαρό ζήτημα της επιβάρυνσης των νησιωτών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, «επομένως προσδοκούμε πάρα πολλά από αυτό το ειδικό πρόγραμμα στήριξης».

Ανέφερε ότι αυτές τις μέρες αναμένει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης ενόψει Χειμώνα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει στιγμή για χάσιμο.

Επισήμανε τέλος ότι μπροστά στο επείγον του ζητήματος, «η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν μπορεί να στέκεται άλλο εμπόδιο για να έχουμε έργα και ουσιαστικές παρεμβάσεις».

 

Διαβάστε ακόμα:

-Η συνδρομή της εκκλησίας στην προσφυγική κρίση