Αλλαγές στην Οικονομική Εισαγγελία και στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς προανήγγειλε ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Αλλαγές στην Οικονομική Εισαγγελία και στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς προανήγγειλε ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε άρθρο του στην «Νέα Σελίδα», προαναγγέλλει νομοθετική πρωτοβουλία για την«αν όχι για την κατάργησή τους, τουλάχιστον για τον τρόπο επιλογής όσων υπηρετούν σε αυτές», αναφερόμενος στην Οικονομική Εισαγγελία και στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, με το αιτιολογικό ότι «αποτελούν εκτροπή από τον δημοκρατικό θεσμό του αυτοδιοίκητου».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Οικονομική Εισαγγελία και η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, που δημιουργήθηκαν τα χρόνια της μνημονιακής κατοχής, αποτελούν εκτροπή από τον δημοκρατικό θεσμό του αυτοδιοίκητου» και ενημερώνει ότι σύντομα θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, «αν όχι για την κατάργησή τους, τουλάχιστον για τον τρόπο επιλογής όσων υπηρετούν σε αυτές»

Αναφορικά με το βαθμό ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης ο κ Παπαγγελόπουλος επισημαίνει ότι «είναι απολύτως κατοχυρωμένη» η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών και ότι εναπόκειται, στους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια πολιτικής παρέμβασης. Ωστόσο, όπως σημειώνει η 40ετής εμπειρία του στο χώρο, του επιτρέπει να καταθέσει κάποιες προτάσεις για την περαιτέρω θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό και με την ευκαιρία της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση ο κ. Παπαγγελλόπουλος μεταξύ άλλων προτείνει μέτρα όπως:

-Οι πρόεδροι κι οι αντιπρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να μην εκλέγονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά από τους ίδιους τους συναδέλφους τους.

-Κανένας δικαστικός λειτουργός να μην συμμετέχει σε ψηφοδέλτιο επικρατείας πολιτικού κόμματος και να μην μπορεί να τοποθετηθεί πρόεδρος ή μέλος Ανεξάρτητης Αρχής αν δεν παρέλθει τουλάχιστον διετία από την αποχώρησή του από το δικαστικό σώμα.

-Να διευρυνθεί ο θεσμός του αυτοδιοίκητου στη Δικαιοσύνη, θεσμός που αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση.

-Να ληφθεί πρόνοια ώστε σε σημαντικές θέσεις να εναλλάσσονται οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί και να μην ανακυκλώνονται τα ίδια πρόσωπα.