Αλ. Τσίπρας: Υποσχέσεις προς συνταξιούχους για δώρο Πάσχα του χρόνου και συντάξεις χηρείας

Αλ. Τσίπρας: Υποσχέσεις προς συνταξιούχους για δώρο Πάσχα του χρόνου και συντάξεις χηρείας

Με κυβερνητικές υποσχέσεις όσον αφορά την καταβολή του δώρου Πάσχα από τον επόμενο χρόνο, καθώς και την επαναφορά του ύψους της σύνταξης χηρείας στο 70% των χρημάτων που λάμβανε ο θανών, έναντι 50% που είναι σήμερα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των συνταξιούχων με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα καταργηθούν οι ηλικιακές προϋποθέσεις στις συντάξεις χηρείας.

Ο κ.Τσίπρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς του δώρου Πάσχα για συνταξιούχους, όμως ξεκαθάρισε ότι το μέτρο δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί πριν το 2020.

Εξήγησε ότι δεν προτίθεται να νομοθετήσει φέτος την καταβολή δώρου, καθώς δεν επιθυμεί να δώσει λαβή για κριτική στην αντιπολίτευση, ενόψει των τριών εκλογικών αναμετρήσεων του 2019.

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους συνταξιούχους απέρριψε κατηγορηματικά τις διεκδικήσεις τους για αναδρομικά, σημειώνοντας πως το κόστος των αιτημάτων τους αποτιμάται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος και υπερβαίνει τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως θα προωθηθεί με γοργούς ρυθμούς η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις. 

Τέλος, υποσχέθηκε εκ νέου πως δεν θα επιτρέψει την μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020, αν και οι Θεσμοί είναι υπέρμαχοι της εφαρμογής του μέτρου, το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί.