Αλ. Τσίπρας: "θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις"

Αλ. Τσίπρας: "θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις"

Την φυγή προς εμπρός της κυβέρνησής του και του ιδίου μετά την ψήφιση της σαρωτικής φοροκαταιγίδας επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα των Συντακτών.

Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει πως η χώρα άλλαξε σελίδα και άρχισε η οικονομική ανασυγκρότηση, προαναγγέλει ανασχηματισμό, και κατηγορεί της ΝΔ για λαικισμό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει πως «η σελίδα έχει αλλάξει και η νέα περίοδος προς την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει αρχίσει», υπογραμμίζοντας πως ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη ανάπτυξη. «Ανάπτυξη, γιατί η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης. Και δίκαιη, γιατί μια τέτοια ανάπτυξη έχει νόημα μόνον όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία», θα πει χαρακτηριστικά και θα επισημάνει πως : «Μιλάμε για μια ανάπτυξη, η οποία θα συνοδεύεται με ολοένα και ισχυρότερη κοινωνική προστασία, με στήριξη της εργασίας και της μικρής και μεσαίας οικονομίας, αλλά και με αναλογική κατανομή του οφέλους, όπως ακριβώς κατανεμήθηκαν και τα βάρη».

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ικανοποιημένος από τη συμφωνία για το χρέος, διότι, όπως σημειώνει, «ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να πετύχουμε δεδομένων των συσχετισμών», ενώ «για πρώτη φορά δεν έχουμε υποσχέσεις, αλλά σαφείς δεσμεύσεις». Το σημαντικότερο, δε, για τον πρωθυπουργό είναι ότι «η συμφωνία προβλέπει “κόφτη χρέους” που θα διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα καταβάλλει για αποπληρωμή του χρέους περισσότερο από το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της».

Αναφορικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη αξιολόγηση ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι «θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως κάναμε για την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις. Η εμπλοκή, άλλωστε του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις διευρύνει τις συμμαχίες που έχουμε ήδη διαμορφώσει». Ο πρωθυπουργός θα σημειώσει ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει “κόκκινες γραμμές” και να τις υπερασπίζεται αποτελεσματικά, όπως δεν έκανε τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία θεωρεί ότι δεν εργάστηκαν όσο θα έπρεπε στα υπουργεία τους, ανέφερε ότι «υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες», αλλά «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κυβερνητική λειτουργία ήταν δέσμια της διαπραγμάτευσης». «Τώρα είναι η ώρα», υπογραμμίζει, «που πρέπει να δείξουμε τις κυβερνητικές μας επιδόσεις και να αξιολογηθούμε».

 Εν τω μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει την έως τώρα πορεία του προέδρου της ΝΔ, ο πρωθυπουργός καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ακολουθεί έναν άκρως διχαστικό λόγο, εκτοξεύοντας ύβρεις και χαρακτηρισμούς σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται.

«Καταγγέλει τον λαϊκισμό», αναφέρει ο κ. Τσίπρας, «αλλά ο πολιτικός του λόγος είναι αναμάσημα των πρωτοσέλιδων από το Πρώτο Θέμα-ό,τι πιο λαϊκιστικό και κίτρινο έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο των ΜΜΕ. Αυτοπαρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής, αλλά πέραν των απολύσεων και της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, που ήταν δικές τους μεταρρυθμίσεις ως υπουργού, δεν έχει να διατυπώσει ούτε μισή προγραμματική θέση που να τον δεσμεύει σε κάτι- μόνη φορά που προσπάθησε να μιλήσει επί της ουσίας ήταν εκεί που έπρεπε, στην Washington Post. Και υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ΔΝΤ».

Σε ότι αφορά στον εκλογικό νόμο ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι πρέπει να είναι αντικείμενο ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή, πριν από τις επόμενες εκλογές το φθινόπωρο του 2019. «Σκοπεύουμε», αναφέρει, «να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση άμεσα. Ελπίζω να μην την κοπανήσει και πάλι η αντιπολίτευση, όπως στη συζήτηση για τις εταιρείες του εξωτερικού».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ