Αλ. Τσίπρας για μεταναστευτικό-προσφυγικό: Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες απαντήσεις

Αλ. Τσίπρας για μεταναστευτικό-προσφυγικό: Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες απαντήσεις

Η υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ, στο Μαρακές, δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι μια παγκόσμια πρόκληση και ως τέτοια απαιτεί παγκόσμια απάντηση, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση είναι η παγκόσμια απάντηση.

Τόνισε, επίσης, ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης, να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα, που αναπτύσσεται γύρω από τη μετανάστευση, και να γίνουμε θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα έχει γνωρίσει τη μετανάστευση των δικών της πολιτών και υπήρξε, επίσης, χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που επιθυμούν να προσεγγίσουν άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές μεικτές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από το 2015 και ο ελληνικός λαός, παρά τις δυσκολίες που περνούσε, έδειξε στον κόσμο ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη πρέπει να αντιμετωπίζονται με αλληλεγγύη.

Είναι απαραίτητη η κατανόηση των προτεραιοτήτων, των προσδοκιών και των ανησυχιών τόσο των χωρών προέλευσης, διέλευσης όσο και προορισμού των μεταναστών, προκειμένου να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός και να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως φάνηκε κατά τις διαπραγματεύσεις, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε μια υποχρέωση, αλλά και το δικαίωμα να ρυθμίζουμε αυτό το φαινόμενο σε εθνικό επίπεδο», είπε και σημείωσε: «Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε πολυμερείς απαντήσεις βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Ο ελληνικός λαός, παρά τις δυσκολίες και τις σκληρές συνθήκες τις οποίες βίωσε, έδειξε στον κόσμο πώς να φερόμαστε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, βασιζόμενοι στην αλληλεγγύη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, που διεξάγεται στο Μαρακές.

Υπογράμμισε, παράλληλα, τη δέσμευση της Ελλάδας «να συμβάλει ώστε να λειτουργήσει το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση ως ένα αποτελεσματικό πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας που δεν εμποδίζει, αλλά, αντίθετα, υπάρχει για να στηρίξει τις προσπάθειές μας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο προς μια ασφαλή και καλά διαχειριζόμενη μετανάστευση».

«Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες απαντήσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην ελληνική εμπειρία από τη μεταναστευτική κρίση. «Η χώρα μου βίωσε τη μετανάστευση των δικών της πολιτών και είναι και χώρα διέλευσης για μετανάστες, που επιθυμούν να φτάσουν σε άλλα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τεράστιες ροές προσφύγων και μεταναστών ροές από το 2015.

«Βάσει αυτής της εμπειρίας είμαστε πεπεισμένοι ότι η κατανόηση των προτεραιοτήτων, των προσδοκιών και των ανησυχιών, τόσο των χωρών προέλευσης και διέλευσης όσο και των χωρών υποδοχής, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις παρούσες προκλήσεις», είπε και συνέχισε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις και να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε την υποχρέωση, αλλά και δικαίωμα να εξομαλύνουμε το φαινόμενο σε εθνικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι καμιά χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη μετανάστευση από μόνη της. Χρειαζόμαστε πολύπλευρες απαντήσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνέβαλε στη διαδικασία που μας οδήγησε εδώ, σήμερα, με αυθεντικό ενδιαφέρον να συμβάλει στην εξεύρεση κοινού εδάφους. «Πιστεύουμε», πρόσθεσε, «πως έχουμε καταλήξει σε μια ευρεία συμφωνία για ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που, μέσω των στόχων και των προτεινόμενων δράσεων, αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες όλων των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών με δίκαιο, ισόρροπο και συνεκτικό τρόπο».

«Το 2016 υιοθετήσαμε τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες. Τότε, μεσούσης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, που επηρέασε την Ευρώπη και άλλες περιοχές στον κόσμο, δεσμευτήκαμε όλοι για την εκκίνηση μιας διαδικασίας διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, που θα οδηγούσε στην υιοθέτηση ενός παγκόσμιου συμφώνου για την ασφαλή, ομαλή και τακτική μετανάστευση. Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που έχουμε μπροστά μας το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, υπό τη μορφή ενός πολιτικού πλαισίου συνεργασίας. Αυτό το πλαίσιο, παρά το γεγονός ότι είναι νομικά μη δεσμευτικό, καθορίζει τις κοινές αρχές και δεσμεύσεις απέναντι στη μετανάστευση και καλεί σε συγκεκριμένη δράση. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά μάλλον η αρχή του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ο κόσμος μας αλλάζει γρήγορα και οι ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών διευρύνονται με ταχύτητα. Οι προκλήσεις που οδηγούν στην παγκόσμια μετανάστευση εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως και η έλλειψη παιδείας και ευκαιριών, η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια και οι συγκρούσεις σοβούν. Η πληροφόρηση συνεχίζει να διαχέεται με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεί κτήμα μεγάλων κομματιών του πληθυσμού. Αυτές οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες απαντήσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση είναι ένα εργαλείο που θα δώσει στη διεθνή κοινότητα ένα σύνολο κανόνων που θα διέπουν τη διαχείριση της μετανάστευσης και των αναγκών των μεταναστών, ούτως να διευκολύνει την ασφαλή και ομαλή υποδοχή των μεταναστών και να αντιμετωπίζει τις γενεσιουργές αιτίες της μετανάστευσης και να πατάξει τα εγκληματικά δίκτυα που εμπλέκονται στη μετανάστευση», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Υπό αυτή την έννοια δεχόμαστε να προστατέψουμε τις ζωές των μεταναστών και να θέσουμε τις ζωές τους ως την απόλυτη μας προτεραιότητα. Να διασφαλίσουμε και να γίνουμε θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα υπευθυνότητα την παιδική ευαισθησία και το κράτος δικαίου».

Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας να συμβάλλει τα μέγιστα στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση ως ένα αποτελεσματικό πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας το οποίο είναι εκεί για να διευρύνει, να υποστηρίξει τις προσπάθειες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχές του ώστε οι σημερινές πολιτικές δεσμεύσεις να μετουσιωθούν σε απτή δράση και απτά μέτρα προς όφελος όλης της οικουμένης.

Πηγή:ΑΠΕ- ΜΠΕ

Φωτογραφία: intime.news