Αλ. Τσίπρας: Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση των ΑΟΖ το συντομότερο δυνατό

Αλ. Τσίπρας: Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση των ΑΟΖ το συντομότερο δυνατό

Να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία ως προς την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ξεπερνώντας τις όποιες τεχνικές δυσκολίες, συμφώνησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είχαμε την ευκαιρία με τον πρόεδρο, Σίσι, στη διμερή μας συνάντηση, να κουβεντιάσουμε περαιτέρω, καθώς και οι δύο αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας, και συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής, με τους προέδρους της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως περιφερειακό ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την επανέναρξη των διακοινωτικών συνομιλιών στην Κύπρο, αλλά από το σημείο που αυτές σταμάτησαν στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

«Εκφράσαμε σαφώς τη στήριξή μας στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας και τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξόρυξη αυτή για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» επισήμανε ο πρωθυπουργός,

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερειακό ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας καθώς και τον ιδιαίτερο ρόλο της Αιγύπτου. «Είναι σαφές ότι λύσεις στο Παλαιστινιακό και στη Λιβυη δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο«, ανέφερε και πρόσθεσε: «Ισορροπία στη Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και στη Δυτική Αφρική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Αίγυπτο. Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έλεγχος των προσφυγικών ροών από την Αφρική δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο».

«Η σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης-διέλευσης και προορισμού έχουν κεντρική σημασία για να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η πρόκληση του προσφυγικού-μεταναστευτικού» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τη συμβολή της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι είναι «εξαιρετικά σημαντική» και γι'' αυτό η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι απαραίτητο να ανοίξει η συζήτηση και για μία στρατηγική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου, που θα περιλαμβάνει τη στήριξη της χώρας σε σειρά μεταρρυθμίσεων.

Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι: Οχυρό απέναντι στις προκλήσεις η τριμερής συνεργασία

«Οι σχέσεις συνεργασίας των τριών χωρών μας θα είναι πάντα ένα οχυρό έναντι των αυξανόμενων προκλήσεων, επικεφαλής των οποίων είναι ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία που προσπαθούν να εξαπλωθούν εξ'' ονόματος της θρησκείας, είτε για κατακρήμνιση του θεσμού του κράτους, είτε για την κατακρήμνιση των κοινωνιών», τόνισε ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Επίσης, ανέφερε, ότι οι ηγέτες των τριών χωρών συζήτησαν για τη λαθραία μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα και σημείωσε πως η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών είναι η μοναδική λύση των προβλημάτων στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ