Αλ. Τσίπρας στον ΟΗΕ: Μοντέλο για την επίλυση διαφορών η Συμφωνία των Πρεσπών

Αλ. Τσίπρας στον ΟΗΕ: Μοντέλο για την επίλυση διαφορών η Συμφωνία των Πρεσπών

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να αναδείξει ως ιστορική τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας τη χρακτήρισε ως μοντέλο επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών ενώ σε αντιδιαστολή έκανε αναφορές για εθνικιστικές αναδιπλώσεις που όπως έχει διδάξει η ιστορία οδηγεί σε τραγωδίες.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε, επίσης, να περάσει μια εξιδανικευμένη εικόνα της Ελλάδας τόσο για το μεταναστευτικό, όσο και για ζητήματα οικονομίας, κάνοντας λόγο για «σκληρή διαπραγμάτευση» που κράτησε τη χώρα στην ευρωζώνη, αλλά και για την υποδοχή που επεφύλαξε ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες.

«Προωθούμε ενεργά τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια, μέσω μιας πολιτικής επίλυσης ζητημάτων με τους γείτονές μας, που ξεκλειδώνει την προοπτική τους για ένταξη στην ΕΕ και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς που επιλέγουν.

Μέσω του διαλόγου μας με την Αλβανία, αλλά κυρίως μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη βόρειο γείτονά μας - μια Συμφωνία που δεν είναι μόνο σημαντική για την περιοχή, αλλά μπορεί να αποτελέσει και μοντέλο για την επίλυση διαφορών.

Μια Συμφωνία που δεν προέκυψε μέσω της επιβολής του ισχυρότερου και των συμφερόντων του, αλλά ήταν αμοιβαίως αποδεκτή, προασπίζοντας την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Παραμείναμε στην Ευρωζώνη»

«Σε ότι αφορά την οικονομία, παραμείναμε στην Ευρωζώνη, αλλά διαπραγματευθήκαμε σκληρά για ένα οικονομικό πρόγραμμα που έδινε έμφαση σε απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι στη διαιώνιση μιας τιμωρητικής και εξοντωτικής λιτότητας», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ταυτόχρονα, προστατεύσαμε τα εργασιακά δικαιώματα, θεσπίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ εξασφαλίσαμε δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την υποστήριξη των πλέον αδυνάμων.

Σήμερα, έχουμε αφήσει πίσω μας τα προγράμματα που γεννούσαν διαρκώς ύφεση, ο ρυθμός ανάπτυξής μας είναι 2,1% για φέτος και θα είναι 2,5% για το 2019.

Η ανεργία έπεσε κατά 8%, ο τουρισμός υπερέβη τους 34 εκατομμύρια επισκέπτες, τα υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα υπερκαλύπτονται, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών αυξάνεται σταθερά.

Η Ελλάδα καθίσταται περιφερειακός, ενεργειακός, εμπορικός και διαμετακομιστικός κόμβος, αλλάζοντας τον ενεργειακό χάρτη και αναπτύσσοντας τις στρατηγικές της υποδομές» πρόσθεσε. 

 

«Η Ελλάδα υποδέχτηκε τους πρόσφυγες»

"Ο λαός της Ελλάδας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, υποδέχτηκε τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα, δίνοντας μαθήματα αλληλεγγύης, ενώ η Υπηρεσία Ασύλου μας, που δεν υπήρχε καν πριν 5 χρόνια, σήμερα έχει αναλάβει το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων αναλογικά με τον πληθυσμό μας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο", επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

"Το κεντρικό ερώτημα για το μέλλον της Διεθνούς Κοινότητας δεν είναι πατριωτισμός ή παγκοσμιοποίηση, αλλά αν θα αφήσουμε τον κόσμο μας στην ανεξέλεγκτη τροχιά της εθνικιστικής αναδίπλωσης -που η ιστορία μας διδάσκει ότι οδηγεί σε τραγωδίες- ή θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για συλλογικές προοδευτικές λύσεις που θα σέβονται την εθνική και λαϊκή κυριαρχία του καθενός ξεχωριστά", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κι αυτό γιατί, όπως υπογράμμισε:"Καμία σύγχρονη, δημοκρατική πατριωτική πολιτική, δεν μπορεί να είναι πολιτική παθητικής αποδοχής των υποδείξεων υπερεθνικών ελίτ που δεν λογοδοτούν σε κανένα. Καμία σύγχρονη, δημοκρατική πατριωτική πολιτική δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένη μια διεθνή τάξη που αναπαράγει ανισότητες εξουσίας και πλούτου ή προστατεύει το δικαίωμα κάποιων να έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα σε βάρος κάποιων άλλων. Όπου ορισμένες χώρες επιβάλλουν τη βούλησή τους και τα συμφέροντά τους σε άλλες, πολλώ δε μάλλον στο όνομα κοινών αξιών".
"Αυτή είναι η θέση μας στην Ευρωζώνη, αυτή είναι η θέση μας σε σχέση με τους ανθρωπιστικούς πολέμους στην περιοχή και αυτή είναι η θέση μας έναντι των διαφορών μας με τους γείτονές μας", επισήμανε ο κ. Τσίπρας.