Αλ. Τσίπρας: Στα εργασιακά επανέρχεται η κανονικότητα των μνημονίων

Αλ. Τσίπρας: Στα εργασιακά επανέρχεται η κανονικότητα των μνημονίων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης «διαμορφώνει, πάρα την έξοδο από τα μνημόνια, εκ νέου ένα περιβάλλον συμπίεσης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων». «Το περιβάλλον αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι η επόμενη μέρα για τον κόσμο της εργασίας στη χώρα», υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός. 

Ο ίδιος αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προχωρήσει εδώ και ένα εξάμηνο στην υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. και την κατάργηση της αυτονομίας του, ενθαρρύνοντας την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. «Στη συνέχεια, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, καταργήσατε την αιτιολόγηση των απολύσεων, όπως και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

«Με τον «αναπτυξιακό» νόμο αποδιαρθρώσατε εκ νέου το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επαναφέρει τον Αύγουστο του 2018», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθυμίζει δε ότι τον Οκτώβριο χάθηκαν 126.000 θέσεις εργασίας, ενώ προσθέτει ότι είχαμε τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 2013, τη μείωση των νέων θέσεων εργασίας κατά 13.500 σε σχέση με πέρυσι αλλά και την αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. 
Κατόπιν τούτων ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη:  

1)  Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει οδηγήσει ήδη σε αρνητικά ρεκόρ απολύσεων τους τελευταίους μήνες;Θα προχωρήσετε στην ανεπαρκή, έστω, αύξηση του κατώτατου μισθού,όπως είχατε δεσμευτεί προεκλογικά, στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή κατά 5,6% ή υιοθετείτε τη δήλωση του υπουργού σας κ. Σταϊκούρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αύξηση του Φεβρουαρίου του 2019, ενσωμάτωσε τις απαιτούμενες αυξήσεις για την επόμενη τετραετία;
 
2) Τέλος, σκοπεύετε να παρατείνετε τη διάρκεια του προγράμματος κατά του braindrain, ώστε να συνεχίσουν οι 5.500 νέοι επιστήμονες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου ή θα οδηγήσετε χιλιάδες εξ αυτών στη μετανάστευση;