Παροχολογία και διχαστικός λόγος από τον Αλ. Τσίπρα στα Χανιά

Παροχολογία και διχαστικός λόγος από τον Αλ. Τσίπρα στα Χανιά

Με ανοιχτή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στα ΜΜΕ και με παροχές που περιελάμβαναν και το τρίτο Πανεπιστήμιο στην Κρήτη ολοκλήρωσε την περιοδεία στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγοντας αναφορές στις αποκαλύψεις σχετικά με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Υποστηρίζοντας για μια ακόμη φορά ότι το 2015 έκανε έναν δύσκολο συμβιβασμό χωρίς να «ερωτευτεί» τα μνημόνια ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο κλειστό Γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου Χανίων επιτέθηκε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναλαμβάνοντας κατηγορίες που έχουν διαψευστεί όπως αυτή που αφορά στην κατάργηση του δώρου στον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα επανέλαβε τη στήριξή του στον Π. Πολάκη για την αήθη επίθεση κατά του Στ. Κυμπουρόπουλου, επιλέγοντας να κατηγορήσει τη Ν.Δ. ότι  υπερασπίζεται το ασφαλιστικό Πινοσέτ. Εφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι  οι εργαζόμενοι σε ντελίβερι, δεν αναγκάζονται αλλά θέλουν να δουλεύουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Έκανε λόγο για υπερσυσώρευση μέσων ενημέρωσης στην υπηρεσία μιας μόνο παράταξης, κάτι που όπως είπε είναι κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. «Δίνουμε μάχη υπερασπιζόμενοι την αλήθεια, με επιχειρήματα, από τη μια είναι τα όπλα μαζικής διαστρέβλωσης που ανήκουν στα χέρια μερικών οικογενειών ολιγαρχών και από την άλλη όμως υπάρχουν οι αλήθειες των πολλών. Ό,τι κι αν λένε, ο λαός μας γνωρίζει. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα απ'' όλους η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που έβαλε τέλος στα μνημόνια, είναι η εμπιστοσύνη ενός λαού στη δύναμη του», ανέφερε.

Μάλιστα καταφεύγοντας σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να φανταστεί ο γόνος που μεγάλωσε και έζησε στα μεγάλα σαλόνια και που διαχειρίζεται τα εκατομμύρια των οφσορ οικογενειακών επιχειρήσεων τι σημαίνει για κάποιον να παίρνει 150 ευρώ το μήνα επίδομα για το νοίκι του. Αυτό το 150άρι το θεωρεί ανώφελο και το χαρακτηρίζει πριμοδότηση της φτώχειας».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι δέχτηκαν σκληρό πόλεμο τόσο από αυτούς στο εξωτερικό, «αλλά και αυτούς στο εσωτερικό που δεν χώνεψαν ποτέ την πολιτική τους ήττα και επέλεξαν το φανατισμό, το ψέμα, το διχασμό για να υπονομεύσουν όχι το έργο της κυβέρνησης, αλλά την ίδια την ανάκαμψη της χώρας». Όμως, τόνισε, «δε λυγίσαμε, δεν ερωτευτήκαμε ξαφνικά την καταστροφική συνταγή των μνημονίων, κάναμε ένα αναγκαστικό δύσκολο συμβιβασμό το καλοκαίρι του '15, με μοναδικό ορίζοντα την υπέρβαση του, το τέλος των μνημονίων, την έξοδο της χώρας από το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της λιτότητας».

Στο σημείο αυτό επανήλθε και στη διχαστική ρητορική μίλησε για νεοφιλελεύθερους και μή, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει εκ νέου ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στηρίζει στην Ευρώπη τον «μισέλληνα», Μ Βέμπερ...

Προανήγγειλε παροχές καθώς όπως είπε η επόμενη εβδομάδα θα είναι η «εβδομάδα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης» αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για να μην προκαταβάλει τις εξελίξεις. 

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές που έρχονται τον Οκτώβρη είναι η οικονομία, «δηλαδή το κριτήριο της ίδιας της πραγματικότητας, όχι της προπαγάνδας, όχι της λάσπης».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι η ενέργεια οφείλει να είναι γέφυρα ειρήνης, διαλόγου και συνανάπτυξης στην περιοχή μας και πως και οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι το μέλλον πρέπει να είναι ειρηνικό, πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι και για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ταυτόχρονα με το μήνυμα σύνεσης και συνεργασίας στέλνει και «μήνυμα αποφασιστικότητας σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τους καουμπόιδες στην περιοχή». Υπογράμμισε ότι «το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο οφείλει να γίνεται απ'' όλους σεβαστό και θα γίνεται από όλους σεβαστό, γιατί εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο χρειαστεί, είτε μόνοι μας είτε με τους συμμάχους μας. Έχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο», τόνισε.