Αλ. Τσίπρας: Περιμένουμε από τους συμμάχους υποστήριξη, όχι ενθάρρυνση της Τουρκίας

Αλ. Τσίπρας: Περιμένουμε από τους συμμάχους υποστήριξη, όχι ενθάρρυνση της Τουρκίας

Αναμένουμε από τους συμμάχους και τις ΗΠΑ πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες, ανυπόστατες νομικά, συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας από το βήμα του 30ού ετήσιου Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι άλλωστε, η στήριξη στις δύσκολες στιγμές ήταν από τις βασικές αιτίες της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων και της καθιέρωσης του στρατηγικού διαλόγου, της καθιέρωσης του σχήματος 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, της προώθησης των ενεργειακά έργων (TAP, IGB, ΕastMed, FSRU στην Αλεξανδρούπολη).

Εν συνεχεία εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή, που «απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου:

«Είτε αυτό αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετικότητά της και την επιβολή κυρώσεων, όπου χρειάζεται, είτε αυτό αφορά την εξασφάλιση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία και μιας δίκαιης λύσης δυο κρατών στο Μεσανατολικό. Είτε αυτό αφορά την πίεση προς τις λιβυκές αρχές να σέβονται το διεθνές δίκαιο, είτε τέλος αφορά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

«Αντί λοιπόν για λόγια υποστηρικτικά του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που δυστυχώς ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, εμείς περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και περιμένουμε την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Τέλος, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι ο ρόλος της Ελλάδας ως κρίσιμη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη και δυναμική ευρωπαϊκή οικονομία-κόμβος ενέργειας, τεχνολογίας, μεταφορών, εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού, «δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν είμαστε την ίδια στιγμή πυλώνας και εγγυητής ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».