Αλ. Τσίπρας: Μην κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές μας - Στάνμαϊερ: Έχουμε ηθική ενοχή

Αλ. Τσίπρας: Μην κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές μας - Στάνμαϊερ: Έχουμε ηθική ενοχή

Την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές τους από το μακρινό παρελθόν εξέφρασε ο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενο στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάνμαϊερ κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξιμού.

Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και να δουλέψουν σκληρά μεταξύ τους οι 2 χώρες προκειμένου «να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα ενώ τόνισε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες,

Ταυτόχρονα συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών»

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάνμαϊερ θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις,

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.

 

«Εξαιρετικά θαρραλέα» κίνηση χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ και εξέφρασε τον σεβασμό του γι αυτή την προσπάθεια.

Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ δεν έχει δοθεί μια τελική λύση, προσθέτοντας ότι ελπίζει να μην ήταν μάταιες οι μέχρι τώρα προσπάθειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news