Αλ. Τσίπρας: Με το πρόγραμμα... της Θεσσαλονίκης και ομολογία ήττας από τη Σύρο

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, 13:04 - Τελευταία ενημέρωση: 22:19
-A +A
Αλ. Τσίπρας: Με το πρόγραμμα... της Θεσσαλονίκης και ομολογία ήττας από τη Σύρο

Του Τάσου Ευαγγελίου

Το πρόγραμμα της... Θεσσαλονίκης του αντιμνημονίου επαναφέρει στο προσκήνιο ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας στο πλαίσιο της πολιτικής του διχασμού να δώσει και ταξικό πρόσημο στην προεκλογική περίοδο που ο ίδιος κήρυξε, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να αποδέχεται την επερχόμενη ήττα όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, δηλώνοντας έτοιμος να... βγει στους δρόμους.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός που βρίσκεται στη Σύρο, μίλησε σε εργαζόμενους των Ναυπηγείων Νεωρίου επαναφέροντας στο προσκήνιο τα διχαστικά ταξικά διλήμματα που και στο παρελθόν έχει επικαλεστεί. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του στον «κόσμος της εργασίας και τις οικογένειες τους που πεινούσαν αλλά οι εργοδότες είχαν ισχυρά βαλάντια» προσθέτοντας μάλιστα ότι «πέρασαν τα χρόνια, άλλαξαν οι καιροί, αλλά δεν άλλαξε ποτέ η ανάγκη του εργάτη να μάχεται και αυτό είναι κάτι που δείχνει η ιστορία της χώρας μας, της Σύρου».

«Ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου υπέφερε περισσότερο απ όλους τους άλλους» υπογράμμισε προσθέτοντας πως «για μικρή μειοψηφία χρεοκόπησε τις επιχειρήσεις και έβγαλε τα λεφτά της έξω» χωρίς όμως και πάλι να αναφέρει ποιοι το έκαναν αυτό και πολύ περισσότερο τι ακριβώς έκανε η κυβέρνησή του επί σχεδόν τέσσερα χρόνια για να αποκαλύψει και να πατάξει το φαινόμενο αυτό.

Τα αντιμνημονιακά συνθήματα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα . Έκανε λόγο για «εκβιασμό της εργατικής τάξης» και υποσχέθηκε επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού σημειώνοντας βέβαια πως αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη.

Ο Πρωθυπουργός όπως και στο διάγγελμα της Ιθάκης έβαλε πάλι το δίλημμα «εμείς και οι άλλοι» υποστήριξε πως τελείωσε το μνημόνιο και τα προγράμματα καθώς και ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα είναι απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις «που θέλουν μια ατέλειωτη αλυσίδα από μνημόνια με δεμένους του εργαζόμενους»

Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση ήταν η αποστροφή του λόγου του σχετικά με τη στήριξή του προς τους εργαζόμενους του Νεωρίου σύμφωνα με την οποία ο ίδιος θα βρίσκεται δίπλα τους «ακόμη και στο δρόμο αν χρειαστεί».

Η αποστροφή αυτή εκλαμβάνεται ως μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος αφού επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί ότι μετά τις εκλογές και την ήττα που και ο ίδιος αναμένει, με την πρώτη ευκαιρία θα βρεθεί στους δρόμους αδιαφορώντας για το αν αυτό θα προκαλέσει πολιτική αστάθεια και κατ επέκταση τεράστια προβλήματα στην όποια προσπάθεια ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Όμως και η προσπάθεια του επιτελείου του Μαξίμου να απαντήσει με την επίσκεψη στη Σύρο, στις επικρίσεις για τα όσα έγιναν στην Ιθάκη είναι ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και η οποία καθίσταται μη αναστρέψιμη.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 19/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα