Αλ. Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών βήμα για τη σταθερότητα των Βαλκανίων

Αλ. Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών βήμα για τη σταθερότητα των Βαλκανίων

Ο Αλέξης Τσίπρας ότι στην προηγούμενη επίσκεψη της Ά. Μέρκελ η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής ενώ σήμερα η χώρα αφήνει πίσω αυτή την εποχή, με πληγές, και βγαίνει από την κρίση ως πρωταθλητής στην Ευρώπη στη μείωση της ανεργίας και στις μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι στις σχέσεις των δύο χωρών υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας, τόνισε και εξήγησε: «Τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα σφράγισαν τον δημόσιο λόγο. Και παράλληλα, διανύσαμε μια σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αλλά και με την Γερμανία, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις, δύσκολους συμβιβασμούς».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι συζήτησε με την Άν. Μέρκελ για οικονομικά ζητήματα αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα με την καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος. Ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τον καθοριστικό ρόλο που επέδειξε η ίδια κατά την προσφυγική κρίση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την Άν. Μέρκελ μίλησαν για τα Βαλκάνια τονίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα βήμα για τη σταθερότητα των Βαλκανίων καθώς και ένα μοντέλο επίλυσης διαφορών χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου.

Για την Αλβανία είπε ότι η πορεία της περνάει μέσα από το σεβασμό της ελληνικής μειονότητας ενώ για την Τουρκία είπε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο.

Τέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ξεχνά την ιστορία που αφορούν επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο ωστόσο κοιτά μπροστά. «Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει», είπε ο κ. Τσίπρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ