Αλ. Τσίπρας: Η ΝΔ έχει ιδεολογική εμμονή με το άσυλο

Αλ. Τσίπρας: Η ΝΔ έχει ιδεολογική εμμονή με το άσυλο

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ιδεολογική εμμονή για το άσυλο χρέωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση και μάλιστα αναρωτήθηκε γιατί η ΝΔ σπεύδει να φέρει την κατάργηση μέσα στο καλοκαίρι. «Αναρωτιόμουν τι είναι το επείγον. Συζητά ο κόσμος για αυτό το ζήτημα στα καφενεία ή στις παραλίες. Έχω την αίσθηση ότι δεν συζητιέται αλλά μπορεί να κάνω λάθος», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το πρόβλημα.

Ισχυρίστηκε ότι κατά την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ «επιλέγει να φέρει τη συζήτηση εσπευσμένα να διεξάγει μια πρώτη ιδεολογική αντιπαράθεση και σύγκρουση με την αριστερά και την προοδευτική παράταξη». Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κατάργηση του ασύλου αποτελεί μια ιδεολογική εμμονή της ΝΔ και αφορά «το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ότι αυτό συμβολίζει στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα».

«Πρόκειται για μια εμμονή που εκκινεί από την εγγενή αποστροφή απέναντί στο δημόσιο χώρο και πανεπιστήμιο και την μεροληψίας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων», προσέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε ότι οι «πιο ακραίοι εκφραστές της υπερδεξιάς ιδεολογίας, ο Βορίδης και Γεωργιάδης έχουν μιλήσει για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε μια κατάσταση που δυσφημεί το ελληνικό πανεπιστήμιο. «Παραλείψατε να πείτε για την ποιότητα των σπουδών που παρέχονται στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Παρασύρεστε σε πολιτικές υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου», υπογράμμισε.

Κατηγόρησε, δε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν έδωσε εξετάσεις και πήγε κατευθείαν σε ένα καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό, πράγμα που διέψευσε ο πρωθυπουργός. «Το πρόβλημά σας είναι μια εμμονή και αποστροφή σας στον δημόσιο χώρο και σε ό,τι συμβολίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας: τη σύνδεσή του με τα κινήματα της νέας γενιά, τους αγώνες για πρόοδο και προκοπή σε αυτό τον τόπο», είπε ο Τσίπρας και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε με το άσυλο ούτε με τα κρούσματα της παραβατικότητας, που παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είχε την τιμή με πανελλαδικές εξετάσεις να περάσει στο ΕΜΠ, μιλώντας πάντως για Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο αντί για… Πολυτεχνείο. Ακόμα, επανέφερε το κλείσιμο της νομικής σχολής της Πάτρας και αναρωτήθηκε: «Με ποια κριτήρια; Το επιχείρημα για τους πολλούς άνεργους νομικούς είναι καφενειακού χαρακτήρα. Και μηχανικοί είναι άνεργοι. Να κλείσουμε όλες τις σχολές;»

Ειδικοί αναφορά έκανε στους «μαύρους πάνθηρες». «Έχετε γεμίσει το μετρό με μαύρους πάνθηρες. Θα τους βάλετε και στα πανεπιστήμια;», σημείωσε. 

Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε εκ νέου την Βασιλική Θάνου, ισχυριζόμενος ότι αυτό που δήθεν ενοχλεί τη ΝΔ είναι οι δραστηριότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Διεξάγονται έρευνες αυτή τη στιγμή για διάφορα καρτέλ, ένα από αυτά αφορά και τη δημοκρατία, την ενημέρωση των πολιτών», υποστήριξε και μίλησε για καρτέλ στη διανομή του Τύπου. Έσπευσε να υποστηρίζει ότι εάν ψηφιστεί η εν λόγω διάταξη τότε θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε υποθέσεις. «Εμείς σας λέμε μην προχωρήσετε στο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν είναι θέμα νομικίστικο, αλλά βαθιά πολιτικό», είπε.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε νέα αναφορά στον νέο επικεφαλής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων και έκανε λόγο για μια λαθροχειρία στην ιστοσελίδα της ΕΥΠ, όπου «διαγράφτηκε το βιογραφικό του κ. Ρουμπάτη, προφανώς για να μην υπάρχει σύγκριση με τον σημερινό, που είναι σεκιουριτάς». «Άραγε ο δικός σας είναι κιθαρίστας ή ντράμερ», είπε στο τέλος της ομιλίας του.