Η... κόπωση του λαού και ο «δεξιός λαϊκισμός» φταίνε για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Η... κόπωση του λαού και ο «δεξιός λαϊκισμός» φταίνε για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Επιλέγοντας μια εφημερίδα του εξωτερικού για να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να υποστηρίξει πως ήδη «διαψεύδει τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει», ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη ήττα λόγω της «κόπωσης των πολιτών» και του «δεξιού λαϊκισμού».

Με αφορμή την παρουσία του στο Παρίσι, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα εγκαίνια έδρας «δημοσίου χρέους» στο Πανεπιστήμιο Sciences Po, ο κ. Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, όπου μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του «έβγαλε την Ελλάδα από τον οκταετή φαύλο κύκλο των Μνημονίων», όμως υπήρχε συσσωρευμένη κόπωση του ελληνικού λαού από την πολυετή λιτότητα, κόπωση που «συχνά κάνει τα αυτιά πολλών ευήκοα στην ψηφοθηρική δημαγωγία και το δεξιό λαϊκισμό».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για την προεκλογική στάση της σε προσφυγικό, Συμφωνία των Πρεσπών και μεσαία τάξη, για να σημειώσει πως «η ΝΔ ως κυβέρνηση διαψεύδει με μεγάλη ταχύτητα όλες τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει [...] ως αντιπολίτευση».

Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «οφείλει τα περιθώρια που έχει στην αποτελεσματική οικονομική πολιτική» της δικής του κυβέρνησης, ενώ σημείωσε πως «το πολιτικό ζήτημα είναι υπέρ ποιων κοινωνικών στρωμάτων αξιοποιείται το δημοσιονομικό περιθώριο», προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επεξεργαστεί και ανακοινώσει για το 2020 συγκεκριμένα μέτρα που θα μείωναν σημαντικά το φορολογικό βάρος της μεσαίας τάξης.

Ερωτηθείς και για τη διαπραγμάτευση του ''15, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «πράξαμε το καλύτερο που ήταν εφικτό για τη χώρα μου και τον ελληνικό λαό, απέναντι σε μια τεχνοκρατική, πολλές φορές κυνική και ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερη Ευρώπη». Σχολίασε πως «η μη διαπραγμάτευση των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είχε κόστος μόνον για τους δανειστές», όμως «για τη χώρα και τον λαό είχε, δυστυχώς, βαρύτατο κόστος: δύο Μνημόνια, που ισοπέδωσαν και οδήγησαν στην φτωχοποίηση την κοινωνική πλειοψηφία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων».