Αλ. Τσίπρας: Η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν σχέδιο της Αριστεράς, αλλά του Schaeuble

Αλ. Τσίπρας: Η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν σχέδιο της Αριστεράς, αλλά του Schaeuble

Η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν ποτέ αριστερό ή ριζοσπαστικό σχέδιο, ήταν το σχέδιο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες αφού ήλθαν στο φως εκμυστηρεύσεις του γάλλου προέδρου Ολάντ που θέλουν τον έλληνα πρωθυπουργό να ζητά εκτύπωση δραχμών στη Ρωσία το 2015.

Μιλώντας στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της απόφασής του να υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015, τονίζοντας πως έφτασε τη διαπραγμάτευση έως τα άκρα για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή που είχε λάβει, όμως τελικά επέλεξε τη λύση που θα προστάτευε την οικονομία της χώρας από την «ασφυξία».

Αποφασίσαμε να πορευτούμε έναν δρόμο δύσκολο, αλλά το κάναμε γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή, είπε.

Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα του περσινού Ιουλίου ιστορική πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού, που δεν κατάφερε μεν να ανατρέψει τη γραμμή λιτότητας στην Ευρώπη αλλά κατάφερε να τη «διαρρήξει» και να αρχίσει τη διαδικασία αλλαγής των ισορροπιών.

Στρέφοντας το βλέμμα στους ευρωπαίους εταίρους, ο πρωθυπουργός απαίτησε την άμεση συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους αλλά και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει καμία επιλογή για την μετάθεση αυτών των αποφάσεων.

«Όπως εμείς τηρούμε το κόστος απαιτούμε και από τους εταίρους να το τηρήσουν κι αυτοί», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος δε ειδικά στη Γερμανία, υποστήριξε πως η σημερινή γερμανική κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει άμεσα ότι σήμερα η πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή είναι υπέρ της ταχείας επίλυσης του ελληνικού ζητήματος.

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι υπάρχει η αριστερά της ευθύνης που αναλαμβάνει την ευθύνη της διακυβέρνησης ακόμα και στην πιο δύσκολη συγκυρία.

«Περάσαμε», προσέθεσε, «μέσα από συμπληγάδες χτυπηθήκαμε σκληρά αλλά μείναμε όρθιοι και βγήκαμε πιο δυνατοί».