Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα της δημιουργίας θα κερδίσει την παρασιτική Ελλάδα

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα της δημιουργίας θα κερδίσει την παρασιτική Ελλάδα

Για δυο Ελλάδες που συγκρούονται, «στην Ελλάδα της δημιουργίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, των νεοφυών επιχειρήσεων απέναντι στην παρασιτική Ελλάδα, την Ελλάδα της διαφθοράς και της διαπλοκής», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός σε εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων στο ΚοινΣΕΠ του Παλαιού Φαλήρου.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το τελευταίο εμπόδιο που έμεινε για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι όπως λένε οι αντίπαλοί μας το υψηλό μισθολογικό κόστος και το εργασιακό πλαίσιο. Το εμπόδιο είναι η παρασιτική Ελλάδα, η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, οι offshore, η απουσία κινήτρων για την υγιή επιχειρηματικότητα» και συμπλήρωσε «Υπάρχουν δύο Ελλάδες που συγκρούονται και η δημιουργική Ελλάδα θα κερδίσει».

Οι εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων που πήραν τον λόγο σημείωσαν ότι στην Ελλάδα ακόμη και μέσα στην κρίση δίνονται ίδιες ή και καλύτερες ευκαιρίες για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα από ό,τι σε προηγμένες χώρες όπου η καινοτομία εντάσσεται αμέσως στη μεγάλη παραγωγή. Σημείωσαν όμως και τη δυσχέρεια της δανειοδότησης και της χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε το πρόβλημα των τραπεζών, λέγοντας ότι «το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι το τελευταίο εμπόδιο που έμεινε για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα» και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι: «Έχουμε για 9ο τρίμηνο ανάπτυξη, έχουμε νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά και έχουμε εξασφαλίσει τη φθηνή δανειοδότηση της χώρας..».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Digital Greece του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο στηρίζει την καινοτόμα επιχειρηματικότητα σε 245 νεοφυείς επιχειρήσεις. «Αξίζει να ενισχυθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα και να δώσει δυνατότητα σε νέους ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση να φτιάξουν συνεργασίες με νέες ιδέες και να έχουν ευκαιρίες όχι απλά για να έχουν δουλειά αλλά και προοπτική να μείνουν στην Ελλάδα, προοπτική συγκρίσιμη με εκείνη που θα είχαν αν πήγαιναν να ενισχύσουν άλλες οικονομίες».