Αλ. Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες

Αλ. Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες

Η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο βήμα για να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό του κατά την τελετή υπογραφής για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στη δυτική και νοτιοδυτική Κρήτη.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, χωρίς να την κατονομάζει ωστόσο, ότι η η Ελλάδα είναι χώρα διαλόγου αλλά είναι και έτοιμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την υπογραφή της Σύμβασης με την ΕΧΧΟΝ ΜΟΒΙL, την ΤOTAL και τα Ελληνικά Πετρέλαια για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ως επένδυση Εθνικής και Γεωπολιτικής Σημασίας, προσθέτοντας ότι «η επένδυση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα πως «διασφαλίζουμε σε κάθε κίνηση την πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου έχοντας τη στήριξη στις προσπάθειές μας από μεγάλες εταιρείες που έχουν άρτια υποδομή για να πετύχουν αποτέλεσμα», ενώ υποστήριξε ότι «το θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει ότι τα οφέλη θα μοιραστούν και στις τοπικές κοινωνίες και στο Δημόσιο».

Παράλληλα, με φόντο την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής τις τελευταίες ημέρες, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως «ο ρόλος της Ελλάδας είναι να είναι μια άγκυρα σταθερότητας και ασφάλειας. Μια χώρα της ειρήνης, της συνεργασίας και τους διαλόγου αλλά και μια χώρα που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την υπογραφή της συμφωνίας, «ανοίγει μια νέα προοπτική και ένας νέος δρόμος για τη δυνατότητα η χώρα να είναι ισχυρή και προϋπόθεση γι'' αυτό είναι να πρυτανεύει η λογική του διαλόγου και της πιστής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου».