Αλ. Τσίπρας για Πρέσπες: Μια από τις ιστορικότερες συμφωνίες για την Ελλάδα

Αλ. Τσίπρας για Πρέσπες: Μια από τις ιστορικότερες συμφωνίες για την Ελλάδα

Ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία χαρακτήρισε ως μία από τις «σημαντικότερες και ιστορικότερες συμφωνίες που θα σημαδέψουν την εξωτερική πολιτική του τόπου και ήδη έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο της εξωτερικής μας πολιτικής», έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοπή της πίτας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πατροπαράδοτη κοπή της πίτας έγινε φέτος λίγο καθυστερημένα καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η Συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε ότι «ωστόσο δεν θα είναι κανείς παραπονεμένος γιατί η δουλειά που έβγαλε το τελευταίο διάστημα το ΥΠΕΞ και η πολύ σημαντική συνεισφορά του στην αναβάθμιση του ρόλου της πατρίδας στο διεθνές στερέωμα δικαιολογεί αυτή τη μικρή καθυστέρηση, καθώς δεν θα μπορούσαμε να κόβουμε πίτες τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη μια από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες συμφωνίες που θα σημαδέψουν την εξωτερική πολιτική του τόπου και ήδη έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο της εξωτερικής μας πολιτικής».

Είπε ότι σε όλα τα κρίσιμα θέματα πλην της Συμφωνίας των Πρεσπών που διαχειρίστηκε καθόλη τη διάρκεια που κατείχε το χαρτοφυλάκιο σε απόλυτη συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό τότε, Γ. Κατρούγκαλο, και τους δύο υφυπουργούς, Μ. Μπόλαρη και Τ. Κουίκ, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και να ζητήσει συμβουλές για όλα τα κρίσιμα θέματα, τα ελληνοτουρκικά, τα ενεργειακά, τα ευρωπαϊκά θέματα, «καθώς η χώρα μας διαδραμτίζει κεντρικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε για αυτή την πολύ σημαντική εμπειρία που είχε και διαβεβαίωσε ότι «με την αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού και την προσθήκη της νέας αναπληρώτριας κ. Αναγνωστοπούλου, θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε μπροστά στη συνέχιση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, με την παρουσία εδώ του πρώην ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά, και τη διαρκή δική μου έγνοια ως πρωθυπουργού στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».