«Είπατε συνειδητά ψέματα ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τασία»

«Είπατε συνειδητά ψέματα ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τασία»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την πολιτική που εφάρμοσε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του επιδόθηκε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Κατηγόρησε τη ΝΔ για ακραία ρητορική, έβγαλε λάδι την πολιτική της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και έκρυψε τις ευθύνες του πίσω από τις μεγάλες ροές του 2015!  

Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Είπατε συνειδητά ψέματα, ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τασία. Την ίδια στιγμή που στη πλάτη της χώρας έσκαγε η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εσείς μιλάγατε για ιδεοληψίες της Αριστεράς. Και μας κατηγορούσατε ότι δεν φυλάμε τα σύνορα. Και όταν σας μιλούσαμε για Διεθνές Δίκαιο και για υποχρέωση της χώρας με βάση το Δίκαιο της θάλασσας, να διασώζουμε ευάλωτους ανθρώπους που κινδυνεύουν και όχι να τους επαναπροωθούμε με κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε νέα φαρμακονήσια, εσείς μας χλευάζατε ότι δήθεν είμαστε απάτριδες και δεν αναγνωρίζουμε θαλάσσια σύνορα».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση υιοθέτησε μια ακραία ρητορική για το προσφυγικό. «Αυτό δε διστάσατε να κάνετε και σε άλλα κρίσιμα εθνικά θέματα. Βασικός σας στόχος να καβαλήσετε το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού. Ένα κύμα που λαμβάνει διαστάσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε και ισχυρίστηκε ότι «την επομένη των εκλογών υποσχεθήκατε, ότι θα τελειώσουν τα αστεία και οι πρόσφυγες και μετανάστες, γνωρίζοντας ότι υπάρχει επιτέλους κράτος, θα σταματήσουν να έρχονται».  «Τώρα λοιπόν ανακαλύψατε ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό, όπως το ξαναβαφτίσατε, είναι γεωπολιτικό πρόβλημα. Συγχαρητήρια ! Καλωσορίσατε στη πραγματικότητα» σημείωσε  ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε να του πουν μια… συγγνώμη.

«Μια συγνώμη όμως δεν είπατε για όλες τις ανοησίες και τους ακροβατισμούς σας όλο το προηγούμενο διάστημα.Μόνο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε τη Μόρια τον Ιούλιο και μίλησε για τη θετική του εντύπωση και την πληρότητα των υπηρεσιών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όταν όμως βρέθηκε μπροστά στις αντιφάσεις των δικών του πολιτικών επιλογών, τότε θυμήθηκε ότι αυτό που όταν παρέλαβε τον εντυπωσίασε θετικά και μίλησε για πληρότητα των υπηρεσιών, ήτανε τελικά γκούλακ. Αλλά τότε το θυμήθηκε, τέλη Σεπτέμβρη. Και τι έκανε, τι κάνατε επί τρεις μήνες ; Δείξατε πόσο ανέτοιμοι και πόσο ανίκανοι ήσασταν τελικά για να αντιμετωπίσετε τη προσφυγική κρίση. Στο μόνο θέμα που δε σας τα αφήσαμε όλα στρωμένα, να τρώτε από τα έτοιμοι. Στο μόνο που χρειάστηκε να αποδείξετε την ετοιμότητά σας να διαχειριστείτε κρίση, τα κάνατε θάλασσα».

Εντύπωση, δε, προκάλεσε ότι ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι μόνο το προσφυγικό δεν το άφησε έτοιμο, στρωμένο! «Στο μόνο θέμα που δε σας τα αφήσαμε όλα στρωμένα, να τρώτε από τα έτοιμα. Στο μόνο που χρειάστηκε να αποδείξετε την ετοιμότητά σας να διαχειριστείτε κρίση, τα κάνατε θάλασσα. Ετοιμότητα δείξατε να γεμίσετε το κράτος με γαλάζιους μετακλητούς και να τους πληρώνετε και διπλάσια. Ετοιμότητα δείξατε να μοιράζετε το δημοσιονομικό περιθώριο που εμείς δημιουργήσαμε και να μας λέτε και από πάνω ότι είναι δικό σας έργο. Από τον Ιούλη και μετά ανέκαμψε η οικονομία, πριν είχαμε 4ο μνημόνιο.Σε αυτά δείξατε έτοιμοι». Προσέθεσε ότι μετά τον Ιούλη η ΝΔ διέλυσε το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, ανάθεσε το προσφυγικό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθιστώντας το ζήτημα καταστολής, έδιωξε ανθρώπους με τεράστια εμπειρία στο θέμα αυτό και καθυστέρησε απαράδεκτα τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από τα νησιά στην ενδοχώρα, που ήταν έτοιμοι και έπρεπε να γίνει τον Ιούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσέθεσε, σχετικά με το παρών νομοσχέδιο πως  δημιουργούνται άτυπες δομές φιλοξενίας, χωρίς να εξασφαλίζετε στο ελάχιστο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, μεταφέρονται πρόσφυγες στην ενδοχώρα «και όχι μόνο δεν προετοιμάζετε τον τοπικό πληθυσμό, όπως κάναμε εμείς στέλνοντας στελέχη να εξηγήσουν στους ανθρώπους τις ανάγκες και τη συγκυρία, αλλά υιοθετείτε ο ίδιος την ακραία εθνικιστική γραμμή, συγκρίνοντας την έλευση των προσφύγων με την εισβολή των Περσών! Τόσο ανιστόρητος πια;»

Επίσης μίλησε για δήθεν πυροτεχνήματα όπως οι μαζικές επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία. «Αλήθεια το λέτε ; Πώς μπορεί να γίνει; Θα βάζετε λέτε μεγάλα σκάφη να κάνουν τεχνητούς κυματισμούς ώστε να αλλάζουν κατεύθυνση οι μικρές βάρκες. Μα τι ανοησίες είναι αυτές; Ξέρετε ότι είναι όλα αυτά είναι και νομικά και τεχνικά αδύνατα. Αλλά ακόμη και αν δεν ήταν, τι ακριβώς λέτε για να ταΐσετε τη πείνα του λαϊκισμού που εσείς δημιουργήσατε ; Όλα αυτά τα θαρραλέα και γενναία θα τα κάνετε  για να αντιμετωπίσετε τους εισβολής της ασύμμετρης απειλής, μόνο που οι εισβολείς είναι ταλαιπωρημένοι ευάλωτοι άνθρωποι, με οικογένειες και μωρά παιδιά».

Τέλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί για να ικανοποιήσει  την εκλογική της κοινή γνώμη, παρά γιατί ελπίζει ότι θα καταφέρει κάτι. «Φοβάμαι πως το χειρότερο από όλα είναι πως έχετε υιοθετήσει μια ολισθηρή για τα εθνικά συμφέροντα λογική συμψηφισμού της προσφυγικής κρίσης με μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εμείς το 2015 δεν είχαμε 300 την ημέρα είχαμε 5 και 8 χιλιάδες την ημέρα. Και τους Ευρωπαίους να κλείνουν τα σύνορα», είπε.