Αλ. Τσίπρας: Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω...

Αλ. Τσίπρας: Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω...

Ούτε εκατοστό δεν μετακινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το κυβερνητικό αφήγημα σύμφωνα με το οποίο για την τραγωδία με τους 91 νεκρούς στο Μάτι φταίει η άναρχη δόμηση στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Λαύριο. Αντίθετα ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε ένα γενικόλογο «δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο», υποσχόμενος κατεδαφίσεις αυθαιρέτων υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι ο ίδιος ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ακόμα και και ευθύνες που δεν του αναλογούν.

Επιπλέον ζήτησε τη βοήθεια της κοινωνίας για να γίνουν οι τομές που απαιτούνται ώστε να μην ξανασυμβεί ανάλογη τραγωδία. 

Και όλα αυτά ενώ ήδη έχει κάνει αποδεκτή την παραίτηση του αρμόδιου Υπουργού Νίκου Τόσκα, έχουν καρατομηθεί οι αρχηγοί της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και έχει παραιτηθεί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αποφάσεις που αποδεικνύουν στην πράξη ότι κάτι δεν λειτούργησε καθόλου καλά στην πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάτι και στοίχισε τη ζωή 91 συνανθρώπων μας. 

«Η Αττική βίωσε μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία», είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Λαύριο για τις πυρκαγιές στο Μάτι.

«Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες παρόν σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Κανείς», επισήμανε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν γίνεται να γυρίσει πίσω ο χρόνος ώστε να διορθωθούν πιθανά λάθη αλλά κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα «πώς» και τα «γιατί» της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. «Κυρίως όμως οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να ξηλώσουμε, να γκρεμίσουμε μια-μια τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», συνέχισε.

«Και η δική μου υπόσχεση από την πρώτη μέρα ήταν ότι αυτό το "πώς και το γιατί", θα διερευνηθεί σε βάθος, και σε όλες του τις διαστάσεις, με αδιάβλητες διαδικασίες, και από αδιάβλητους ειδικούς. Τίποτε δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά ξανά μια τέτοια τραγωδία. Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας. Και πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει ευθύνες και δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου».

«Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες», παρατήρησε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα δράση ώστε οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό του περιβάλλοντος και τη ζωή των κατοίκων τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αυτό, όπως είπε, θα ισχύσει και για το σύνολο των οικισμών στα περίχωρα της Αττικής.

Κατεδάφιση 3.200 κτισμάτων

Όπως είπε ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει άμεσα η κατεδάφιση 3.200 κτισμάτων στην Αττική για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, δεσμεύτηκε πως ο,τιδήποτε εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί ενώ προανήγγειλε και σειρά νέων δράσεων.

Αυτή η δέσμη μέτρων αποτελεί -τόνισε- μια συνεκτική προσπάθεια ώστε να βάλουμε τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αποφασιστικά το ζήτημα της ανεξέλεγκτης δόμησης στη χώρα μας.

«Δεν αρκεί μονάχα η πολιτική βούληση για να γίνουν οι μεγάλες τομές. Χρειάζεται και μια πλατιά ειλικρινής δέσμευση της ίδιας της κοινωνίας ή τουλάχιστον της μεγάλης πλειοψηφίας της. Ας είναι όλοι βέβαιοι ότι την ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι που ανέλαβα πρώτος εγώ, την ευθύνη αυτή την κατανοούμε ως λεκτική υπεκφυγή αλλά ως μια προσπάθεια, μια μάχη για να λυθούν χρόνια και επικίνδυνα προβλήματα γιατί όλοι ξέρετε και ξέρουμε πως μια από τις βασικές ευθύνες που μας οδήγησαν στο καταστροφικό για το περιβάλλον και επικίνδυνο για τους ανθρώπους χαοτικό οικιστικό περιβάλλον ήταν ο φόβος του πολιτικού κόστους», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Να μην μας κουνούν το δάκτυλο...»

Πάντως ενώ Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε καμία ουσιαστική αυτοκριτική κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τη στάση της στις πυρκαγιές και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αντί για αυτοκριτική, τώρα μόνο μας κουνούν το δάχτυλο πάνω από τα αποκαΐδια».

Αυτό -παρατήρησε- στην καλύτερη περίπτωση, γιατί «στη χειρότερη ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό με ένα πλατύ χαιρέκακο, θα ''λεγα, χαμόγελο ευτυχίας, μετά τη συνέντευξη Τύπου για τους 90 νεκρούς. Αντιμετωπίζουν, δυστυχώς, την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία. Να αποκομίσουν πολιτικά, προσωπικά, και μικροκομματικά οφέλη».