Αλ. Τσίπρας: Απαιτείται συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για το μεταναστευτικό

Αλ. Τσίπρας: Απαιτείται συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό και η Συμφωνία των Πρεσπών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Δανό ομόλογό του Λαρς Λόζε Ράσμουσεν, με τον έλληνα πρωθυπουργό να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τη Δανία, ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως και στις διαχρονικά φιλικές σχέσεις των δύο λαών.

Συγκεκριμένα, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συμφώνησαν ότι για το μεταναστευτικό απαιτείται μία συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος τόνισε πως για την Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να δέχεται μεγάλη μεταναστών, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες στον τομέα της επανεισδοχής, μέσω συντονισμένης αξιοποίησης της συλλογικής επιρροής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Δανό ομόλογό του για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, μέσα από τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας και προώθησης της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Λαρς Λόκε Ράσμουσεν: Θέλουμε να υπάρξει ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση

«Συζητήσαμε κυρίως το μεταναστευτικό. Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το 2015, αλλά το μεταναστευτικό μας ήρθε για να μείνει και θα μας απασχολεί και πολλές δεκαετίες ακόμη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα σύστημα παροχής ασύλου, ώστε να αποφύγουμε νέα μεταναστευτική κρίση. Θέλουμε να υπάρξει ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση. Είμαστε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που χρηματοδοτήσαμε τους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα με 200 εκατ. ευρώ» ανέφερε, από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Επίσης, ο κ. Ράσμουσεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την επίλυση της διαφοράς με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως είπε και τόνισε πως «μιλάμε για ιστορική προσπάθεια που συνέβαλε στη σταθερότητα της περιοχής».