Αλ. Τσίπρας: Αναμένουμε το waiver μετά την αξιολόγηση

Αλ. Τσίπρας: Αναμένουμε το waiver μετά την αξιολόγηση

«Φυγή» προς το μέλλον, μέσω νομοσχεδίων για την θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, έκανε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, προσπαθώντας να ξεπεράσει τις δυσχέρειες του παρόντος, και να υποστηρίξει ότι η χώρα έφτασε στο μνημονιακό ξέφωτο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ανοίγει την συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών για τον νέο εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι η σύσταση ομάδας εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για να κατατεθούν προτάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η χώρα βγήκε από την επιτροπεία και τα μνημόνια, ενώ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του «κόφτη», που απειλεί εκ νέου αποκοπές, μίλησε για «κόφτη χρέους», μετά το 2018. Θεώρησες την συγκεκριμένη υπόσχεση τέτοιου μεγέθους, ώστε υποστήριξε πως αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις το είχαν πετύχει, όχι μόνο θα μιλούσαν για  success story αλλά θα οργάνωναν και γιορτές στο Παναθηναϊκό Στάδιο!

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων:

 «Αναμένουμε αμέσως μετά και τη τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις επόμενες μέρες, την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (τη γνωστή ως waiver). Και επίσης σύντομα αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

«Χρόνος για πανηγυρισμούς για εμάς θα υπάρξει μόνο όταν θα μειώσουμε την ανεργία, θα μπούμε στο τροχιά ανάπτυξης, μόνο όταν μέσα στην επόμενη διετία θα καταφέρουμε να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός

Έκανε λόγο για προσπάθεια ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης, με αφορμή την ρύθμιση για τις offshore.

Καταλόγισε «στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της στον αγώνα της συκοφάντησης της κυβέρνησης», με αφορμή την ρύθμιση για τις offshore και την ταραχή που ξεσήκωσε.

Χρησιμοποίησε την χθεσινή ρήση ότι όταν «φθάσαμε στο δια ταύτα», κάποιοι (η ΝΔ) το έβαλαν στα πόδια και τρέχουν ακόμα για να προλάβουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

Υποστήριξε ότι «στα ζητήματα ηθικής, μακάρι να επενδύει η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση, γιατί είναι και στο τελευταίο πολίτη ευκρινής η διαφορά της μέρας με τη νύχτα», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στους υπό κατάθεσιν νόμους είπε:  «Η εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, η κατάθεση νομοσχεδίων για την Κοινωνική Οικονομία, το πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοολούχων ποτών, ο νόμος για τα δημόσια έργα (που θα περιλαμβάνει ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης των έργων, την παρακολούθηση τους και το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης των διοδίων ανάλογα με τα χιλιόμετρα), καθώς και η ψήφιση νόμου για την "οικειοθελή αποκάλυψη", (που αποτελεί "την τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν όλοι όσα απέκρυψαν έσοδα στο παρελθόν και να αποδώσουν αυτό που τους αναλογεί στο ελληνικό δημόσιο") περιλαμβάνονται στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα».

Κεντρική επιδίωξη στην προσπάθεια το επόμενο διάστημα, κατά τον πρωθυπουργό, είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με προστασία της εργασίας και των μισθών και όχι δια της συντριβής τους στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Κάλεσε την κυβέρνηση να λειτουργεί βάσει τριών κεντρικών προτεραιοτήτων που "καθοδηγούν το έργο μας" και συγκεκριμένα:

-Την κοινωνική προστασία.

-Την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας.

-Την δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών αλλά και των ωφελημάτων.

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη:

- ΝΔ: «Αυτό που δεν τόλμησε να πει ο κ. Τσίπρας είναι ότι τα χειρότερα έρχονται»

- Το Ποτάμι: Με περισσό θράσος o Αλ. Τσίπρας