Αλ. Τσίπρας για παροχολογία: Δεν πρόκειται για δωράκια αλλά για… αποκατάσταση των αδικιών

Αλ. Τσίπρας για παροχολογία: Δεν πρόκειται για δωράκια αλλά για… αποκατάσταση των αδικιών

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ως ένας… φιλολαϊκός ηγέτης επιχείρησε να εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, πανηγυρίζοντας παράλληλα για την μη περικοπή των συντάξεων, την οποία είχε ψηφίσει η κυβέρνησή του. Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσπαθώντας να πείσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα κατάφερνε ποτέ να ξεψηφίσει ένα νόμο που είχε προηγουμένως πει «ναι σε όλα»!

«Αν στη θέση τη δική μας που δώσαμε αυτή την μάχη βρισκόταν μια κυβέρνηση όπως οι προηγούμενες υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να πετύχει την κατάργηση του μέτρου», αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και απάντησε ο ίδιος: «Ούτε η παραμικρή». Επεδίωξε, δε, να αποδείξει ότι υπάρχουν σαφείς ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί την περικοπή των συντάξεων. «Εσείς συμφωνείται πολιτικά και ιδεολογικά με αυτό το μέτρο», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ νωρίτερα ειρωνεύτηκε την ΝΔ.

«Πριν από λίγες μέρες δεν υπήρχε ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη που να μην αναφέρεται στην πρόβλεψή του για την περικοπή των συντάξεων Δεν θα υπάρχει, σήμερα, βουλευτής που να μην μοιραστεί μαζί μας τη χαρά να ψηφίσει ναι σε όλα», τόνισε και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε παροχολογία και δωράκια ενόψει Χριστουγέννων.

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν «παραλογισμό», τον οποίο χαρακτήρισε προσβλητικό. «Δεν είναι δώρα αλλά είναι αναγκαίες ανάσες και δίκαιες παρεμβάσεις για τον κόσμο της δουλειάς και του μόχθου που βυθίστηκε η δική τους αξιοπρέπεια», είπε ενώ προσέθεσε ότι έρχεται η ώρα να ανταμειφθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού και «άρα είναι ύβρις απέναντί τους». «Αποκαθιστούμε τις αδικίες της λιτότητας τώρα που με ασφάλεια μπορούμε αφού ανορθώσαμε την οικονομία», είπε επίσης.

Λίγο αργότερα, επιτέθηκε στη ΝΔ για την τακτική που ακολούθησε το τελευταίο διάστημα. «Όπως ο τζογαδόρος ποντάρει τα ρούχα που φοράει τον τελευταίο γύρο έτσι και αυτοί τα πόνταραν όλα στο μαύρο αλλά βγήκε κόκκινο και έχασαν. Σας το είχαμε πει μη βιάζεστε με το θέμα το συντάξεων, όπως είχατε προεξοφλήσει το τέταρτο μνημόνιο, τον κόφτη και τα χάσατε», τόνισε ο πρωθυπουργό και συμπλήρωσε ότι τώρα ήρθε η ώρα να  ψηφίσετε και εσείς και με τα δύο χέρια την κατάργηση του μέτρου αυτού, να πείτε «ναι» σε όλα σε ένα θετικό μέτρο! Νωρίτερα, μάλιστα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κατάφερε να ρίξει τη χώρα στα βράχια της χρεωκοπίας.

Σύμφωνα, πάντως, με τον πρωθυπουργό τα Μνημόνια τελείωσαν χάρη στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ΝΔ θέλει να τα επαναφέρει, μαζί και το ΔΝΤ. «Εσείς θέλετε να ψηφίζετε με το μυαλό στις ελίτ εμείς και σήμερα ψηφίζουμε με το μυαλό στους πολλούς», παρέθεσε στο αφήγημα του μίλησε για τους 3,5 εκατομμύρια πολίτες που θα δουν στο λογαριασμό τους χρήματα από το κοινωνικό μέρισμα. «Θα περάσουν όλοι αυτοί γιορτές όπως τους αξίζουν με μεγαλύτερη ελπίδα και προσμονή», είπε πανηγυρίζοντας και… ευχήθηκε καλό κουράγιο στους βουλευτές της ΝΔ «που θα ψηφίσουν την κατάργηση ενός επαχθούς μέτρου».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «σαν την Πορτογαλία στο Euro του 2004 έπεσε διάνα», μιλώντας για το ασφαλιστικό. Τέλος, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα είναι κυβέρνηση και την επόμενη τετραετία, «γιατί ο λαός δεν θα σας επιτρέψει να γυρίσετε τον τόπο στη λαίλαπα και τη χρεοκοπία».