Αλ. Τσίπρας:  Κάναμε δύσκολους συμβιβασμούς

Αλ. Τσίπρας: Κάναμε δύσκολους συμβιβασμούς

Την ανάγκη μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής προοδευτικής συμμαχίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αναχαίτιση της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το μέλλον της ΕΕ, που διοργανώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, ενώ πρωτίστως, κατά την έναρξη της ομιλίας του, καταδίκασε «με τον πιο απόλυτο τρόπο» την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία από ακροδεξιό τρομοκράτη.

«Θα ήθελα πρώτα, και από αυτό το βήμα, να καταδικάσω με τον πιο απόλυτο τρόπο μια ακόμα αποτρόπαια πράξη της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, αυτή τη φορά στη Νέα Ζηλανδία» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι κανείς και καμία χώρα δεν είναι πλέον αρκετά μακριά» και κανείς και καμία δεν είναι ασφαλής από μανιασμένους δολοφόνους της φυλετικής, εθνοτικής, θρησκευτικής καθαρότητας, είτε στην Ούτογια της Νορβηγίας είτε στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

«Ας αναλογιστούν ξανά τις ευθύνες τους όλοι εκείνοι που προάγουν την ισλαμοφοβία, τη μισαλλοδοξία, το μίσος για τους διαφορετικούς και το κάνουν μάλιστα, και αυτό είναι το πιο εξοργιστικό, ακόμα και στα έδρανα των εθνικών Κοινοβουλίων μας ή σε αυτά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Κάναμε δύσκολους συμβιβασμούς»

Συνεχίζοντας την ομιλία του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που άρχισε απόψε και θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ, στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θέλουμε ανάπτυξη που να τροφοδοτείται από την εργασία και όχι από τη συντριβή της» και ανέφερε τα παραδείγματα της Πορτογαλίας, όπου οι προοδευτικές δυνάμεις, οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές, η Αριστερά και οι Πράσινοι, ήρθαν σε συνεννόηση για ένα πρόγραμμα εξόδου από την ύφεση και την υψηλή ανεργία.

Επίσης, αναφέρθηκε στον παρόμοιο διάλογο που αναπτύχθηκε πρόσφατα μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και στην Ισπανία, πάνω σε ζητήματα ανάταξης της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων και αύξησης των δημόσιων δαπανών.

«Μπορεί να είναι σημαντικά αυτά που πετύχαμε αυτά τα χρόνια, δεν ήταν όμως αρκετά, γιατί σε γενικότερο επίπεδο στην Ευρώπη, τα ίδια αναποτελεσματικά και εχθρικά για τους λαούς δόγματα κυριαρχούν ακόμη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» είπε, τονίζοντας στις «εμμονές της νεοφιλελεύθερης οικονομικής ορθοδοξίας για τη διαρκή ενίσχυση του κεφαλαίου σε βάρος της εργασίας», αλλά και στις πρακτικές έλλειψης λογοδοσίας, τεχνοκρατικής διακυβέρνησης και περιφρόνησης της βούλησης των λαών και των πιο μικρών κρατών.

«Από αυτήν την άποψη, ήταν ίσως αναμενόμενο αυτό το κύμα εθνικιστικών αναδιπλώσεων που είδαμε στην Ευρώπη αυτά τα χρόνια» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η ακροδεξιά μοιράζεται με τον νεοφιλελευθερισμό την ίδια κοινωνική φιλοσοφία

Με αφορμή το Brexit, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «θλιβερή ανάδυση ακροδεξιών, ξενοφοβικών, ρατσιστικών δυνάμεων σε χώρες της Ευρώπης, ακόμα και σε κάποιες που φημίζονταν για τις δημοκρατικές τους παραδόσεις, και τη σταθερότητα των πολιτικών τους θεσμών».

Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «πάνω στο έδαφος της κρίσης σε αρκετές χώρες, η ακροδεξιά πέτυχε να εκφράζει τον θυμό και την απογοήτευση των λαϊκών μαζών από τις κραυγαλέες αποτυχίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της διαχείρισης της μεγάλης οικονομικής κρίσης» ενώ τόνισε ότι η ακροδεξιά εκφράζει την οργή και την απογοήτευση, αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν εναντιώνεται στα πανίσχυρα συμφέροντα των ισχυρών.

«Και μην ξεχνάμε ότι η ακροδεξιά μοιράζεται με τον νεοφιλελευθερισμό την ίδια κοινωνική φιλοσοφία. Την ίδια περιφρόνηση των αδύναμων, των νικημένων, την ίδια επιθυμία για τη συντριβή και την εκκαθάριση των μη προσαρμόσιμων» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό το κυρίαρχο δόγμα μετατοπίζεται από το κομμάτι της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς στο όχημα της ακροδεξιάς» και χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνο το φαινόμενο.

Δεν πρέπει να βγουν αλώβητες οι δυνάμεις της λιτότητας

«Οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχουμε καθήκον να δώσουμε τη μάχη ενάντια στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό αλλά και ενάντια στην ακροδεξιά και το εθνικιστικό μίσος» συνέχισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε, να καρπωθεί την λαϊκή δυσαρέσκεια η νέα ακροδεξιά της Ευρώπης, όπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγουν αλώβητες από αυτή τη μάχη οι δυνάμεις της λιτότητας».

Όπως είπε, «μάχιμο πρόγραμμα, δεν είναι ένα πρόγραμμα που διακηρύττει απλά τον αντικαπιταλισμό μας σε κάθε σελίδα, αλλά ένα πρόγραμμα που δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι και ικανοί να δουλέψουμε με τους πολίτες για να αλλάξουμε τα πράγματα, σήμερα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ