Αλ. Τσίπρας - Π. Καμμένος: Με το βλέμμα στη Βουλή των Σκοπίων

Αλ. Τσίπρας - Π. Καμμένος: Με το βλέμμα στη Βουλή των Σκοπίων

Του Τάσου Ευαγγελίου

Οι εξελίξεις στα Σκόπια και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή της γείτονας χώρας θα καθορίσουν και τις εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό που περιλαμβάνουν μια σειρά ανακατατάξεων και μετακινήσεων, όχι όμως απαραίτητα και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το σήριαλ των τελευταίων ημερών δεν είναι παρά μια ακόμη πράξη στο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τέσσερα τελευταία χρόνια και απευθύνεται στο… κοινό του κάθε ενός από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Κυρίως στο κοινό του Πάνου Καμμένου, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε και στηρίζει ώστε να βρεθεί και στην επόμενη βουλή.

Παρά τα όσα ειπώθηκαν τόσο από την πλευρά του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ όσο και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, βουλευτών και υπουργών, εξελίξεις θα υπάρχουν ανάλογα με το τι θα γίνει στα Σκόπια.

Συγκεκριμένα, αν βρεθούν οι… πρόθυμοι βουλευτές που θα ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές του Ζόραν Ζάεφ στη Βουλή των Σκοπίων σημαίνει ότι έχουν βρεθεί και οι πρόθυμοι βουλευτές που θα στηρίξουν τη συμφωνία στην ελληνική βουλή.

Πρόθυμοι βουλευτές που για λόγους που οι ίδιοι μόνο γνωρίζουν θα δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα παράταση ζωής, επιτρέποντας μάλιστα και στον Πάνο Καμμένο να επιχειρήσει την ηρωική έξοδο που χρειάζεται προκειμένου να έχει τη δυνατότητα, προεκλογικά, να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του και να διεκδικήσει εκ νέου την είσοδό του στην ελληνική βουλή.

Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή σε αυτή που οι συνταγματικές αλλαγές δεν λάβουν τον απαραίτητο αριθμό στη βουλή των Σκοπίων και ουσιαστικά απορριφθεί η συμφωνία των Πρεσπών, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα συνεχίσει κανονικά την πορεία της αναζητώντας χωρίς «άγχος» τον κατάλληλο για την ίδια χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση δεν πέφτει, εκτός... ατυχήματος. Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει πρωθυπουργός είτε με τη στήριξη των… προθύμων είτε με αυτή του Πάνου Καμμένου, ο οποίος σημειωτέον και στις δύο περιπτώσεις θα στηρίζει όλες τις άλλες ενέργειες και τα νομοσχέδια που θα κατατίθενται στη Βουλή.

Άλλωστε είναι δεδομένη η βοήθεια που θα του δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στην προσπάθεια που θα καταβάλλει ο ίδιος και το κόμμα του για να μπει στη Βουλή στις επόμενες εκλογές.

Ότι και να γίνει οι δύο «φίλοι» δεν θα χωρίσουν. Ακόμη και στην περίπτωση που οι τόνοι σηκωθούν την προεκλογική περίοδο αμέσως μετά θα τα ξαναβρούν.

Άλλωστε από κοινού θα δώσουν τη μάχη για να γίνει πραγματικότητα το σχέδιο της «δεξιάς παρένθεσης» και της εφαρμογής του νόμου που έχει ψηφιστεί για απλή αναλογική.