Αίτημα εξεταστικής για τα capital controls από τη Νέα Δημοκρατία

Αίτημα εξεταστικής για τα capital controls από τη Νέα Δημοκρατία

Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα capital controls και το 3ο Μνημόνιο θα καταθέσει εντός της ημέρας η Νέα Δημοκρατία, αναλαμβάνοντας άμεσα την σχετική πρωτοβουλία που είχε προαναγγείλει ήδη από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για "διερεύνηση των αιτίων επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων".

Κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του στη Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση στη Βουλή ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε καλέσει τον Πρωθυπουργό να αποδεχθεί "μία έντιμη συμφωνία" , όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

"Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση την οποία έχετε καταθέσει για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα δάνεια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα δάνεια στα κόμματα. Εσείς θα ψηφίσετε με τη σειρά σας την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής την οποία ετοιμάζουμε", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

"Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι θα συστήσουμε και τις δύο αυτές Εξεταστικές Επιτροπές; Εμείς θα στηρίξουμε τη δική σας και εσείς θα στηρίξετε τη δική μας, για να μάθουμε πραγματικά την αλήθεια τι έγινε αυτό το εξάμηνο. Να κληθεί να έρθει να μιλήσει ο κ. Βαρουφάκης για το αν πραγματικά υπήρχε σχέδιο Β ή plan X ή όπως αλλιώς το έλεγε".

Δε θα γίνει δεκτό το αίτημα της ΝΔ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση που έχει αναγγείλει ότι θα καταθέσει η ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής μεταξύ άλλων για τα capital controls και την υπογραφή του τρίτου προγράμματος στήριξης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θεωρεί την κίνηση αυτή της ΝΔ ως αντιπερισπασμό στην πρόταση της κυβέρνησης να διερευνήσει τα θαλασσοδάνεια και τα οικονομικά σκάνδαλα.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως είναι γνωστό ότι τα capital controls επιβλήθηκαν στη χώρα ως προσπάθεια να χειραγωγηθεί το δημοψήφισμα. Τονίζουν ότι ο λαός το γνωρίζει αυτό και πως η κυβερνητική πολιτική έχει εγκριθεί με εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τα capital controls.

Γι'' αυτόν τον λόγο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση της ΝΔ.

Αποστόλης Χονδρόπουλος