Αίμα στην πολιτική αρένα

Αίμα στην πολιτική αρένα

Του Γιάννη Σιδέρη

Πάλι η πολιτική ζωή γίνεται λασπώδης αρένα, επειδή έτσι εξυπηρετείται το διαχρονικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αφενός η χρεοκοπία δεν ήταν αποτέλεσμα άφρονος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, αφετέρου ότι όλοι οι προηγούμενοι ήταν κλέφτες, άρα η λύση για τη χώρα είναι μόνο η παρούσα κυβέρνηση.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου μετά συζύγου προφυλακίστηκε, γιατί έτσι έκριναν ανακριτής και εισαγγελέας, αν και την αξιοπιστία της απόφασης πρόλαβε να την υπονομεύσει, όχι η αντιπολίτευση αλλά ο «ανυπόμονος» Πολάκης με την ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, που πρότεινε να επιταχύνει η Δικαιοσύνη, «να τους σπρώχνουμε» να μπουν κάποιοι μέσα για να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ την πραγματική εξουσία.

Την ίδια στιγμή ενώ ο πρώην υπουργός απλώς προφυλακίστηκε ως ύποπτος φυγής, αλλά δεν καταδικάστηκε ακόμη για όσα κατηγορείται, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται ως να είναι ήδη καταδικασμένος. Το Μαξίμου προσκαλεί και προκαλεί: «Αντί η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής να ψάχνουν σωσίβιο σε θεωρίες συνωμοσίας, προκειμένου να αποφύγουν να πάρουν θέση για την προφυλάκιση Παπαντωνίου, ας ζητήσουν επιτέλους τουλάχιστον μία συγγνώμη για τον τρόπο που κυβέρνησαν, για τον εκφυλισμό της πολιτικής και για το εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς που δημιούργησαν».

Δηλαδή πρέπει τα δύο κόμματα να αγνοήσουν αρχές του νομικού πολιτισμού που θέσπισε το τεκμήριο της αθωότητας, να το κάνουν …τεκμήριο ενοχής, παίρνοντας θέση πριν από τη Δικαιοσύνη! Και αν δεν πάρουν, τα troll του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο θα διαμορφώνουν ατμόσφαιρα ενοχής τους, όχι για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, όσο για τους πολιτικούς χώρους στους οποίους βρέθηκαν. Γιατί όχι, αφού το ίδιο το Μαξίμου τους καταλογίζει πολιτική ενοχή, σημειώνοντας: «Ο,τι και να κάνουν όμως ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά, δεν μπορούν να κρύψουν την πολιτική ενοχή τους».

Συνήγορος στη μάχη κατά του παλιού με… νεωτερικό λαϊκισμό και ο Σταύρος. Δεν ζητά την τιμωρία κάθε επίορκου αξιωματούχου που χρηματίστηκε εκμεταλλευόμενος την εξουσία που του εμπιστεύτηκε ο λαός, αλλά διαπιστώνει «γενικευμένη διαφθορά» και ζητεί από κάποιους «να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη γι αυτά που σήμερα ο δικαστικές αρχές βεβαιώνουν.

Μόνο που έτσι, όπως κατανέμουν ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι την «πολιτική ευθύνη», την αποπροσωποποιούν και την μεταπλάθουν σε συλλογική ευθύνη ολόκληρων πολιτικών χώρων. Ξεχνούν βέβαια αυτό που το δικό μας ακριβοδίκαιον επιβάλει να υπενθυμίσουμε: Η διερεύνηση των δύο περιπτώσεων, του Άκη που καταδικάστηκε και του Γιάννου που ερευνάται, οφείλονται στο παλιό πολιτικό σύστημα, και συγκεκριμένα στο νόμο Καστανίδη της κυβέρνησης ΓΑΠ, για το μαύρο πολιτικό χρήμα. Κατά την συζήτηση δε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ είχαν ψηφίσει «ναι», το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε! Ο τότε εισηγητής του είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «πολιτικό λάθος», και το είχε αιτιολογήσει λέγοντας ότι αυτό «θα δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στην κοινή γνώμη που θα διαψευστούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα ακόμα πλήγμα στην αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου»! (Για το λόγο αυτό δηλαδή καλύτερα να μην ψηφισθεί!).

Ο Γιάννος όμως δεν αρκεί. Αυτός και ο Άκης είναι περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς. Συμβολίζουν μια απαξιωμένη εποχή, κατά την οποία ο λαός γεύτηκε την ευημερία, δανεική και χαριστική εκ της Ε.Ε., την οποία ωστόσο έχει εξόχως ενοχοποιήσει. Χρειάζεται και η ενοχοποίηση προσώπων που είναι ακόμη εν δράσει. Γι' αυτό έπεται η Novartis! Στις εκλογές θα πάμε με τα ισχυρότερα στελέχη των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγορούμενα για χρηματισμό!.

Όμως από απειρία ή αίσθηση παντοδυναμίας, και σε αυτή την υπόθεση τα κυβερνητικά στελέχη φρόντισαν να υπονομεύσουν την έννοια της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, πριν η Δικαιοσύνη αποφανθεί, διαπίστωσε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, πριν η υπόθεση διαβιβαστεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή «για τις απαραίτητες ενέργειες», είχε επισκεφθεί την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ενημερωθεί για την υπόθεση, όπως είπε και όπως δεν όφειλε!

Το λυπηρό είναι ότι η πολιτική ζωή θα τσαλαβουτάει στην αρένα για καιρό, το πλήθος θα κραυγάζει, και τα προβλήματα της χώρας θα κρύβονται στην ηχώ των ιαχών.

ΥΓ: Το πολιτικό σύστημα, παλιό και νέο, τελεί εν αναμονή της κυβερνητικής απάντησης για τις κατηγορίες Καμμένου περί χρηματισμού 50 εκατομμυρίων από τον Σόρος.