Αγώνας δρόμου για την ηλεκτροδότηση της Χαλκιδικής

Αγώνας δρόμου για την ηλεκτροδότηση της Χαλκιδικής

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να ηλεκτροδοτηθεί η Χαλκιδική, κάτι που αναμένεται να γίνει το νωρίτερο σε 24-30 ώρες, δηλαδή το βράδυ της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσε επισήμως ο ΑΔΜΗΕ.

Την ίδια στιγμή η φονική κακοκαιρία ανέδειξε την έκταση της γύμνιας της ΔΕΗ, που επί ώρες αδυνατούσε να βρει εφεδρικές γεννήτριες, προκειμένου να τις στείλει στη Κασσάνδρα και τη Σιθωνία, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα το ρεύμα.

Τελικά, και έπειτα από ένα αγώνα δρόμου στον οποίο επιδόθηκε το υπουργείο Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ, απευθυνόμενο σε ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, τον Στρατό αλλά και το εξωτερικό, η ΔΕΗ «βρήκε» κάποιες ηλεκτρογεννήτριες, που μαζί με όσες διέθεσαν οι πρώτοι, καταφτάνουν στη Χαλκιδική. Στόχος είναι να έχουν εγκατασταθεί έως το βράδυ, ώστε να καλυφθούν σε πρώτη φάση οι ανάγκες βασικών υποδομών, όπως τα νοσοκομεία, και άλλες κρίσιμες υποδομές, όπως θα τις ορίσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το μέτρο στοχεύει στην με κάθε δυνατό μέσο προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς η πλήρης ηλεκτροδότηση της περιοχής αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση να επανέλθει το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε νεώτερη ανακοίνωση ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μ.Μανουσάκης, κι αυτό εφόσον δεν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου όπου έχει επιδοθεί ο κρατικός μηχανισμός, τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ θα δουλεύουν όλη τη νύχτα, με ειδικό φωτισμό που έχει μεταφερθεί στην περιοχή, προκειμένου να επιταχύνουν την αποκατάσταση της βλάβης. 

Νωρίτερα πηγές του υπ. Ενέργειας ανέφεραν ότι μεταφέρονται στη Χαλκιδική ηλεκτρογεννήτριες ισχύος 15 MW, και αύριο άλλες τόσες, ώστε να δοθεί ρεύμα το συντομότερο δυνατό με τα όποια διαθέσιμα μέσα.

Ταυτόχρονα, ο ΔΕΔΔΗΕ πρόκειται να προχωρήσει σε εξασφάλιση τροφοδοσίας φορτίων 15 MW μέσω των κυκλωμάτων Μέσης Τάσης από την περιοχή των Μουδανιών.

Το στίγμα των δυσκολιών δίνει η τελευταία ανακοίνωση του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), σύμφωνα με την οποία τα συνεργεία θα πρέπει, εκτός των άλλων, προτού αντικαταστήσουν τους κατεστραμμένους πυλώνες που κατέρρευσαν από την θεομηνία, να αφαιρέσουν και τους αγωγούς, οι οποίοι, παρά την πτώση, παρέμειναν πάνω τους.

Επισημαίνεται επίσης ότι καλαθοφόρα οχήματα θα είναι διαθέσιμα για τις εργασίες επισκευής και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός έχει μεταφερθεί πλέον στον χώρο των επισκευών με κινητοποίηση από την Ν. Ελλάδα, την Αττική και όλη την Βόρεια Ελλάδα που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το θέμα σε κάθε περίπτωση ανέδειξε για μια ακόμη φορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ αλλά και το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς επί πολλές ώρες η διοίκηση της επιχείρησης αδυνατούσε να βρει γεννήτριες, επικαλούμενη ότι όλες οι εφεδρείες της έχουν σταλεί εδώ και καιρό στη Ρόδο και στη Κρήτη.

Πράγματι, τα όποια διαθέσιμα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη είχε νοικιάσει η ΔΕΗ, έχουν σταλεί από την αρχή του καλοκαιριού κατόπιν εντολής της ΡΑΕ, στη Ρόδο, κυρίως όμως στην Κρήτη, όπου ο φόβος για τυχόν μπλακ -άουτ είναι μεγάλος, αφού η επαρκής τροφοδοσία του νησιού είναι άκρως προβληματική, όσο καθυστερεί η κατασκευή των υποβρύχιων καλωδιακών διασυνδέσεων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που δείχνει το βαθμό ασφάλειας του συστήματος της χώρας, το υπουργείο Ενέργειας μαζί με τον ΑΔΜΗΕ, έχουν από το πρωί απευθυνθεί πέραν της ΔΕΗ, σε όλους τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, στο Στρατό, όπως και στο εξωτερικό, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που απεστάλησαν στην Χαλκιδική.