Αφορολόγητο και συντάξεις προκαλούν ένταση στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Αφορολόγητο και συντάξεις προκαλούν ένταση στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Γκρίνια, υπό το άγχος τη εκλογιμότητάς τους, εισέπραξαν οι οικονομικοί υπουργοί Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης, κατά την συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές, λίγοι αναλογικά για το μέγεθος τη Κ.Ο., εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για όσα έρχονται. Αιχμή του δόρατος ανησυχίας και προβληματισμού τους, ήταν οι μειώσεις στις συντάξεις που έρχονται τον πρώτο μήνα του 2019.

Σε αντίθεση με το κλίμα αισιοδοξίας που προσπάθησε να εμφυσήσει ο πρωθυπουργός, οι βουλευτές νιώθουν το βάρος των αναμενόμενων κοινωνικών αντιδράσεων.

Ενταγμένοι στη λογική Φίλη, όχι αναγκαστικά και συμπλέοντες πολιτικά μαζί του, υποστήριξαν ότι το μέγεθος του πλεονάσματος δεν δικαιολογεί τις περικοπές και τη μείωση του αφορολόγητου. Ο δε κ. Φίλης επανέλαβε αυτά που λέει και δημοσίως, περί συνεχιζόμενου ελέγχου και μετά τα μνημόνια.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος , μπορεί να μην τους παρουσίασε το… ολιστικό ανάπτυξης, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μετά τις 27 του μηνός θα το φέρει και στην Κ.Ο. Υποστήριξε ότι αυτό θα είναι αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο, ενώ δεν θα προσκρούει στους δανειστές. Αντιθέτως θα συμπεριλαμβάνει και προτάσεις τους.

Παραλλήλως το σχέδιο θα ακολουθεί πειθαρχημένη πολιτική ώστε να είναι βιώσιμο, ενώ «ακούει» και την κοινωνία, έχοντας συμπεριλάβει και συμπεράσματα από τα περιφερειακά συνέδρια που κάνει η κυβέρνηση. Άλλωστε το πλεόνασμα ου επετεύχθη θα βοηθήσει να υπάρξουν αντίμετρα που θα ελαφρύνουν κάπως των βάρος όσων δυσπραγούν.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Χαρίτσης και ο κ. Δραγασάκης - υπό την εποπτεία του οποίου είναι το πρόγραμμα - τόνισαν ότι τα προαπαιτούμενα είναι μέτρα κυρίως οικονομοτεχνικής διάστασης και όχι βαρείας πολιτικής ευθύνης. Συνέστησαν δε προσοχή και χαμηλούς τόνους.

Παρεμπιπτόντως χαμηλούς τόνους συνέστησαν και οι βουλευτές προς τους υπουργούς!

Γ.Σ.