Α.Διαμαντοπούλου: «Ομάδα Εθνικής Ανασυγκρότησης τώρα, για να σωθεί η χώρα»

Α.Διαμαντοπούλου: «Ομάδα Εθνικής Ανασυγκρότησης τώρα, για να σωθεί η χώρα»

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Γενικευμένο κάλεσμα για τη σύμπραξη όλων των μεταρρυθμιστικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου για τη δημιουργία Ομάδας Εθνικής Ανασυγκρότησης για να σωθεί η χώρα όπως χαρακτηριστικά είπε, έκανε το Σάββατο από το βήμα του 4ου Συνεδρίου της Δράσης η πρώην επίτροπος και πρώην υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
Αναφερόμενη στην κρισιμότητα της κατάστασης η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «η χώρα δεν οδεύει προς το γκρεμό, αλλά είναι ήδη μέσα στο γκρεμό» και γι΄αυτό απαιτείται όπως είπε η συνένωση όλων των δυνάμεων της λογικής, που θα ξεπερνά κόμματα και ιδεολογίες.

Η κα Διαμαντοπούλου παρουσίασε ένα εκτενές... μανιφέστο αναφερόμενη σ'' όλες τις κεντρικές παθογένειες της κεντρικής εξουσίας του τόπου και του πως μπορούν να «χτυπηθούν», παρουσιάζοντας παράλληλα προτάσεις και θέσεις για την έξοδο από την κρίση, αναφερόμενη και στις αλλαγές που προτείνει στο δημόσιο βίο.

Μιλώντας για την κεντρική πολιτική σκηνή η πρώην Επίτροπος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού πολιτικού πόλου με προοδευτική κατεύθυνση, που όμως δε θα έχει τα εθνολαϊκιστικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε ότι ο ένας ισχυρός πόλος είναι η Ν.Δ. όμως ο άλλος δεν μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τότε το τέρας του λαϊκισμού θα συνεχίσει να κατατρώει κάθε δημιουργική προσπάθεια και απόπειρα αλλαγής, κάτι που θα κρατάει δέσμια και τη γαλάζια παράταξη. «Χρειάζεται ένα νέο κόμμα που θα μπορεί να υποστηρίξει δημιουργικά τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων με προτάσεις, θέσεις και γενικώς θετική συνδρομή» τόνισε.

Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κατανοούνται και το παράδειγμα του Πεπονή

Αναφερόμενη στο μεγάλο θέμα των μεταρρυθμίσεων η κα Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι «πρόκειται για συζήτηση δεκαετιών για τη χώρα μας, όμως δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα, καθώς υπήρξαν πολιτικοί στη χώρα μας που τόλμησαν και πήγαν κόντρα στο ρεύμα, πέτυχαν πράγματα».
Σ'' αυτό το σημείο η πρώην υπουργός θύμισε το παράδειγμα του Αναστάσιου Πεπονή, που «μετά τη μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ, δεν εξελέγη βουλευτής, ενώ την ίδια ώρα πρώτη σε σταυρούς στην εκλογική του περιφέρεια βγήκε μια (καλή κατά τα άλλα) ηθοποιός, που όμως δεν είχε σοβαρή σχέση με την πολιτική».
Φέρνοντας αυτό το παράδειγμα η κα Διαμαντοπούλου επισήμανε τόσο την κρισιμότητα του παράγοντα της μεταρρύθμισης της παιδείας, καθώς και όλο το χρέος να σβηστεί σήμερα, «αν μείνει η ίδια παιδεία, με τα ίδια αξιακά πρότυπα, τότε σε τρία χρόνια πάλι στα ίδια θα είμαστε», όσο και της ανάγκης οι μεταρρυθμίσεις να γίνονται... κατανοητές από τις πλατιές μάζες.
Ανέφερε τη λέξη «λαϊκότητα στις μεταρρυθμίσεις» (και όχι λαϊκισμό), τονίζοντας την ανάγκη ότι «πρέπει τα μέτρα που λαμβάνονται να γίνονται κατανοητά από τους πολίτες ακόμη και στις μκρές πόλεις και στα χωριά, ώστε να καταλαβαίνουν την κρισιμότητά τους και την ωφελιμότητά τους, ειδικά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Αν δεν γίνει αυτό, δε θα πετύχουμε τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά, φέρνοντας το παράδειγμα μιας κυβέρνησης του Καναδά, όπου για κάποια μεταρρύθμιση, ενημέρωσε μέσω επιστολής στο σπίτι, ατομικά, κάθε πολίτη της χώρας για το τι σημαίνει γι΄αυτόν, τι προοπτικές δίνει, πόσα χάνει» κ.ο.κ.

Η πολιτική βούληση, η ιδεολογία και οι τεχνοκράτες

Η πρώην υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «η πολιτική βούληση έχει να κάνει και με την ιδεολογία», τονίζοντας ότι η τωρινή κυβέρνηση έως πριν από έξι μήνες θεωρούσε επιτυχημένο πολιτικό μοντέλο το σύστημα της Βενεζουέλας! «Πατρίδα μου είναι η Ελλάδα και όχι η ιδεολογία μου, όχι η δεξιά, όχι η αριστερά, ούτε το κέντρο», τόνισε με έμφαση η κα Διαμαντοπούλου. Παράλληλα, τάχθηκε αναφανδόν κατά της δραστηριοποίησης - χρησιμοποίησης τεχνοκρατών στην πολιτική, καθώς «η πολιτική δεν μπορεί να περπατήσει με τεχνοκράτες, μηδενός εξαιρουμένου», επισήμανε με έμφαση. «Οι τεχνοκράτες δεν βοήθησαν καθόλου αυτή την εξαετία, τόνισε, όπου παράλληλα με την απαξίωση της πολιτικής – σε ευρύτερο επίπεδο – απαξιώθηκαν επαγγέλματα, λειτουργήματα (γιατροί, δημοσιογράφοι, κρατικοί λειτουργοί κ.λπ.), διαλύθηκαν οικογένειες, προσωπικότητες, επαγγελματίες»...

Πολίτευμα, δημόσια διοίκηση, διαχείριση χρέους

Η κυρία Διαμαντοπούλου μάλιστα αναφέρθηκε και στη λειτουργία του πολιτεύματος τονίζοντας «ακόμη αυτό πρέπει να το εξετάσουμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει πιο αυξημένες ευθύνες ισορροπίας και παρέμβασης». Σε ότι αφορά τη λειτουργία του κράτους, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν καταλυτικές παρεμβάσεις και δομικές αλλαγές στους τομείς Υγείας, Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα δημοσιονομικά βάζοντας σε μεγάλη προτεραιότητα την ανάγκη για μείωση του χρέους, καθώς όπως είπε, μπορεί σήμερα και για κάποια ελάχιστα χρόνια να υπάρχουν διευκολύνσεις στην αποπληρωμή, όμως είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας και καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα από σήμερα.

Αναφορικά με την οικονομία, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι – σ'' αυτή την οριακή συγκυρία – πρέπει να υπάρξει σχέδιο για ταχύτατες διαδικασίες στα δημόσια έργα, ώστε επιτέλους να τρέξουν όλα όσα λιμνάζουν, για πέντε χρόνια να γίνει κάτι σαν την Ολυμπιάδα π.χ. όπου έτρεξαν πολλά projects ταχύτατα...