Αδ. Γεωργιάδης: Θα είναι γενναία η μείωση της προκαταβολής φόρου

Αδ. Γεωργιάδης: Θα είναι γενναία η μείωση της προκαταβολής φόρου

«Δεν θέλω να ανακοινώσω το ύψος αυτό γιατί ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, σας λέω από τώρα ότι θα είναι γενναία μείωση της προκαταβολής» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδη αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον Covid-19.

Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο υπουργός σημείωσε ότι για την εστίαση πλήρη εικόνα θα υπάρχει αφού ολοκληρωθεί μία ολόκληρη εβδομάδα, για να μετρηθεί τι ακριβώς συνέβη, ενώ γενικότερα για τα μέτρα τόνισε ότι «οι αγορές πείθονται ότι αυτά που κάνουμε είναι λελογισμένα και μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του κράτους μας»

«Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να ανακοινώσουμε αυτού του τύπου τα μέτρα, δηλαδή μειώσεις ΦΠΑ, μείωση προκαταβολής φόρου, συνεπιδότηση της εργασίας, αναστολές πληρωμών κατά το διάστημα της καραντίνας και όλα τα άλλα γνωστά μέτρα, χωρίς αυτό να προκαλέσει ανησυχία στις αγορές - το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου βρίσκεται γύρω στο 1,70%», αποδεικνύει την παραπάνω εκτίμηση, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «το τελευταίο που θα χρειαζόμασταν τώρα είναι στην κρίση του Covid-19 και στην κρίση της οικονομίας να προστεθεί η δημοσιονομική κρίση».

Σε ότι αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία ο υπουργός σημείωσε ότι όπως έγινε με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, «εάν διαπιστωθεί ότι και στο εγγυοδοτικό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ δεν είναι επαρκή, είμαστε έτοιμοι και σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές να αυξήσουμε και τον προϋπολογισμό αρκετά, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο».

Όσον αφορά στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ο υπουργός είπε ότι οι συνολικές αιτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να πάρουν κεφάλαιο κίνησης έως 500.000 ευρώ με πλήρη επιδότηση επιτοκίου τα δύο πρώτα χρόνια, ανήλθαν μέχρι σήμερα στα, περίπου, 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα που μιλάμε, τόνισε ο υπουργός, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχει ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια σε εγκεκριμένα δάνεια. 

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, τον Ιούνιο, θα ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα περίπου 1,2 δισ. ευρώ μόνο για αναπτυξιακά επιχειρηματικά έργα. Πρόκειται για πρόγραμμα που το υπέγραψε η Αναπτυξιακή Τράπεζα μαζί με το EIF και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σ’ αυτό το πρόγραμμα δεν θα χρειάζονται εξασφαλίσεις, αλλά η επιχείρηση θα καλείται να καταθέσει αναπτυξιακό business plan. Εφ’ όσον αυτό κριθεί βιώσιμο, τότε η επιχείρηση θα μπορεί να δανειοδοτηθεί με επιτόκιο αρκετά χαμηλό, γιατί είναι επιδοτούμενο από το EIF.

Ο υπουργός υπογράμμισε η ταχύτητα επανεκκίνησης της οικονομίας ήταν υψηλότερη σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και αυτό διότι τα κρούσματα είναι πολύ λίγα. «Άρα όσο τηρούμε τους κανόνες, τόσο περισσότερο μας δίνεται η ευκαιρία να πάμε γρηγορότερα στην πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας μας», συμπλήρωσε.

Το ύψος της υφέσεως του 2020, στην πραγματικότητα θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει ο τουρισμός, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. Όπως είπε, «οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ξέρουμε πού θα πάνε», τόνισε και πρόσθεσε πως ο τουρισμός έχει πολλές παραμέτρους, αλλά, όπως υπογράμμισε η κυβέρνηση τείνει να έχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Μετά από τρεις μήνες, φαίνεται η Ελλάδα κατάφερε να δείξει έναν λαό πειθαρχημένο, μία Κυβέρνηση αποτελεσματική, μία χώρα που παρέχει υγειονομική ασφάλεια, ένα δημόσιο σύστημα υγείας που λειτουργεί», επισήμανε προσθέτοντας ότι πρότερα ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.