Αδ. Γεωργιάδης: Η «τρύπα» στο ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αφορά τη θητεία μου - Ο Μπαλωμενάκης παραπλάνησε το λαό

Αδ. Γεωργιάδης: Η «τρύπα» στο ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αφορά τη θητεία μου - Ο Μπαλωμενάκης παραπλάνησε το λαό

Για λογιστική διαφορά και όχι απώλεια χρημάτων, η οποία μάλιστα δεν αφορά τη θητεία του, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Ο Α. Γεωργιάδης τονίζει πως ο κ. Μπαλωμενάκης είτε από άγνοια είτε σκοπίμως παραπλάνησε τον ελληνικό λαό ανακοινώνοντας ότι εντοπίστηκε «τρύπα» ύψους 89 εκατ. ευρώ στις λογιστικές χρήσεις της περιόδου 2007-2014 του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

«Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην Επιτροπή. Αν νομίζουν ότι θα αλλάξουν την ατζέντα από τις τεράστιες ευθύνες τους για την τραγωδία στο Μάτι, είναι πολύ γελασμένοι», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. 

Αναλυτικά, ο κ. Γεωργιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, ο κ. Μπαλωμενάκης είτε από άγνοια είτε σκοπίμως παραπλάνησε τον ελληνικό λαό ανακοινώνοντας ως πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ότι δήθεν οι ορκωτοί λογιστές εντόπισαν τρύπα ύψους 89 εκατομμυρίων ευρώ στις λογιστικές χρήσεις της περιόδου 2007-2014 του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η έκθεση των ορκωτών λογιστών αναφέρει μια λογιστική διαφορά (χωρίς να λείπουν τα χρήματα) ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη χρήση του έτους 2009-2010. Η λογιστική αυτή διαφορά βαίνει μειούμενη τα επόμενα χρόνια και καταλήγει στα 3 εκατομμύρια ευρώ το 2014, κατά τη διάρκεια της δικής μου υπουργικής θητείας και του κ. Μάκη Βορίδη. Όχι μόνο δεν λείπουν 230 εκατομμύρια ευρώ, όπως ψευδώς κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Πολάκης, αλλά δεν λείπει ούτε ένα ευρώ. Έναν λογιστή να είχε ρωτήσει ο κ. Μπαλωμενάκης, θα τον είχε προστατεύσει.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η λογιστική αυτή διαφορά δεν αφορά στη δική μου θητεία, εφόσον η Επιτροπή θέλει να την ερευνήσει δεν έχει παρά να καλέσει την πρώην υπουργό Υγείας, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία άλλωστε έχει κάνει και δηλώσεις υποστήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην Επιτροπή. Αν νομίζουν ότι θα αλλάξουν την ατζέντα από τις τεράστιες ευθύνες τους για την τραγωδία στο Μάτι, είναι πολύ γελασμένοι».

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο κ. Μπαλωμενάκης, με ανακοίνωσή του, ως πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, είχε ανακοινώσει το πόρισμα εμπειρογνωμώνων για τα οικονομικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το οποίο προέκυψαν σημαντικές αποκλίσεις.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρει, «γίνεται γνωστό ότι περιήλθε στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της υγείας η έκθεση πραγματογνωμοσύνης "για την επιβεβαίωση στοιχείων και εντοπισμό διαφορών επί των ετήσιων οικονομικών απολογισμών, που κατέθετε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο υπουργείο Υγείας για τις χρήσεις 2007 έως και 2014». 

«Οι τρεις ορκωτοί λογιστές που είχαν οριστεί, (οι κ.κ. Δημήτριος Γιώγος, Νικόλαος Συκάς και Νικόλαος Χούντας), στην πολυσέλιδη έκθεσή τους επισημαίνουν την ύπαρξη μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα ταμειακών διαθεσίμων, που αναγράφονται στους απολογισμούς και στα υπόλοιπα των χρηματικών διαθεσίμων, όπως τα τελευταία προκύπτουν από τις ενημερώσεις των τραπεζών σχετικά με την κίνηση των λογαριασμών του ΚΕΕΛΠΝΟ. Προκειμένου για τα έτη 2008-2013 η απόκλιση αυτή σε σχέση με τα πραγματικά χρηματικά διαθέσιμα ανέρχεται σε 89.229.474 Euro».

Ανακοίνωση για την έκθεση των ορκωτών λογιστών εξέδωσε και το Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας λόγο για πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες. «Με το να φωνασκούν καλεσμένοι σε φιλικά τους ΜΜΕ και να σωπαίνουν όταν υπάρχουν αποκαλύψεις δεν θα καταφέρουν να αποσείσουν τις ευθύνες τους», σημείωνε.