Άδ. Γεωργιάδης για επένδυση στο Θριάσιο: Τέτοια λαμογιά δεν έχω ξαναδεί

Άδ. Γεωργιάδης για επένδυση στο Θριάσιο: Τέτοια λαμογιά δεν έχω ξαναδεί

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με την επένδυση στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, η οποία συζητείται σήμερα στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη οι όροι της σύμβασης άλλαξαν, μετά την λήξη του σχετικού διαγωνισμού, ευνοώντας τον πλειοδότη! Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, με τροπολογία και ενώ ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί άλλαξε ο συντελεστής δόμησης των κτιρίων της ΓΑΙΟΣΕ, κάτι που ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στον παραχωρησιούχο να επεκτείνει τα κτίρια.

«Έχει γίνει ένας διαγωνισμός,  οι όροι του προέβλεπαν στα δύο μεγάλα 20 εκ ευρώ ντούκου και 235.000 τ.μ  δυνατότητα δόμησης. Οι αρχικοί ενδιαφερόμενοι ήταν 33 και ο τελικός πλειοδότης ένας. Έρχεται όμως έξυπνα δια νόμου ο Υπουργός, γιατί αλλιώς θα πήγαινε κατευθείαν στον Κορυδαλλό, δεν θα πέρναγε  από ειδικό δικαστήριο, και μείωσε την προκαταβολή στα 10 εκ ευρώ από 20 εκ ευρώ και αύξησε τούς όρους δόμησης στα 970.000 τμ», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, για να αναρωτηθεί: «Γιατί δεν κάνατε από την αρχή το διαγωνισμό με αυτούς όρους;» Ο ίδιος, μάλιστα, συνέχισε διεωρωτώμενος ποιος ωφελείται, καθώς επίσης και κι αν κάποιος από τους συνεργάτες του κ. Σπίρτζη τα πήρε!

«Πρώτη φορά αλλάζει διαγωνισμός εκ των υστέρων και το κάνει ο Σπίρτζης με νόμο», υπερθεμάτισε μιλώντας στη Βουλή και έκανε ειδική μνεία στις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ περί προανακριτικής επιτροπής για την Υγεία.

«Επειδή ξύπνησα με πληροφορίες που λένε για προανακριτική για την υγεία για 5 πρόσωπα. Καμία προκαταρκτική δεν θα γίνει για την υγεία, γιατί η Εξεταστική ήταν ένα φιάσκο. Ψάχνατε, ψάχνατε και δεν βρήκατε τίποτα. Την κλείσατε άρον άρον.  Και δεν θα κάνετε και προκαταρκτική και σας προκαλώ γιατί δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για κανέναν υπουργό. Αντίθετα αυτό που κάνετε σήμερα κύριε Σπίρτζη θα ελεγχθεί μέχρι κεραίας», είπε κλείνοντας.

Απαντώντας ο Υπουργός Υποδομών ισχυρίστηκε ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει παραπληροφορηθεί από διάφορους. Υποστήριξε ότι η σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού είναι μια και έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Κομισιόν και κάλεσε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να φέρει την «δεύτερη» προκήρυξη. Σε ότι αφορά, δε, την τροπολογία για την αύξηση των συντελεστών δόμησης, εξήγησε ότι έγινε «για να καλυφθούν οι ανάγκες» και να «έχουμε ενιαίους συντελεστές δόμησης για όλα ακίνητα ΓΑΙΑΟΣΕ».

Λ. Αυγενάκης: Έντονη οσμή σκανδάλου στην σύμβαση για το Θριάσιο

Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τη σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή εμπορευματικού σταθμού στο Θριάσιο, εξαπέλυσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε δήλωσή του, μιλά για «άλλη μια σύμβαση με έντονη οσμή σκανδάλου της αριστερής κυβέρνησης», επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση άλλαξε την αρχική σύμβαση του 2006, προκειμένου να ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο, αφού το ελληνικό κράτος δεσμεύεται για διπλάσιο χρόνο, με μείωση 50% στη δεσμευτική εγγύηση (entry fee), με δεσμεύσεις του ελληνικού δημοσίου για εγγυήσεις και με δραστική μείωση της ετήσιας καταβολής υπέρ του ελληνικού δημοσίου έναντι της σύμβασης του 2006.»

Όπως υποστηρίζει ο κ. Αυγενάκης «μετά το σκάνδαλο των κατηγοριών για τον χρηματισμό υπουργών και κυβερνητικών στελεχών από τον Σόρος, για τη στήριξη της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά το σκάνδαλο της αγοράς της ζημιογόνου εταιρείας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων έναντι 4,8 εκατ. ευρώ, μετά το σκάνδαλο της κατασπατάλησης του ποσού των 1,6 δισ. ευρώ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και των ερευνών που διεξάγει η OLAF, μετά το σκάνδαλο της "εν κρυπτώ" εκχώρησης 10.119 ακινήτων του δημοσίου για 99 χρόνια στο Υπερταμείο, έρχεται το σκάνδαλο της σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο!»

Και καταλήγει ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ: «Το "ηθικό πλεονέκτημα" των σκανδάλων της αριστεράς! Το "ηθικό πλεονέκτημα" των σκανδάλων του "καθεστώτος των Τσίπρα-Καμμένου!" Αυτό το "καθεστώς" θα ανατρέψουμε σύντομα, με την εντολή του ελληνικού λαού».