Αβεβαιότητα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Συρία

Αβεβαιότητα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Συρία

Λιγότερες από 48 ώρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την συριακή κρίση στην Γενεύη και δύο 24ωρα μετά την αναβολή της έναρξης τους στην αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία, τη Δευτέρα 25η Ιανουαρίου, οι προετοιμασίες για τις συνομιλίες συνέχιζαν σήμερα να περιβάλλονται από ένα κλίμα αβεβαιότητας.

Οι οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) ανακοίνωσαν αργά σήμερα από το Ριάντ ότι ανέβαλαν για αύριο στις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα) την συνάντηση τους για να αποφασίσουν αν θα λάβουν μέρος στις συνομιλίες ή όχι, μετέδωσε το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του HCN, Σαλίμ αλ Μουσλάμ.

Οι οργανώσεις αναμένουν απάντηση στα αιτήματα που έχουν θέσει στον ΟΗΕ ως προϋπόθεση συμμετοχής τους στις συνομιλίες. Μεταξύ άλλων την άρση του αποκλεισμού περιοχών υπό πολιορκία. Ο Άσαντ αλ Ζούμπι, ανώτατος διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και μέλος της αντιπροσωπείας, δήλωσε: «Αναμένουμε την απάντηση του (σ.σ. ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν) ντε Μιστούρα αρχικά και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που είναι και η πιο σημαντική... Αν είναι θετική, πιθανόν να υπάρξει συμφωνία για τη συμμετοχή μας στις συνομιλίες».

Ο εκπρόσωπος του γραφείου της HCN, Σάλεμ Μεσλέτ τόνισε στους δημοσιογράφους πως η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθεί από την απάντηση του ντε Μιστούρα.

Παράλληλα ο Ζούμπι δήλωσε στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Ιχμπαρίγια πως «ρωσικά και ιρανικά εμπόδια» εμποδίζουν τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις συζητήσεις.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ ανακοίνωσε πως ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας που θα εκπροσωπήσει τη συριακή κυβέρνηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη συριακή κρίση που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν την Παρασκευή στη Γενεύη.

Ο ντε Μιστούρα έστειλε χθες προσκλήσεις συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει ούτε πόσοι ούτε ποιοι ήταν οι παραλήπτες.

«Μια πρόσκληση του ντε Μιστούρα εστάλη στον Μουάλεμ ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης», δήλωσε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έκαναν καμιά αναφορά στην συμμετοχή του Σύρου ΥΠΕΞ στις διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) Αμπντ Σαλάμ Αλί δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, καθώς αποκλείστηκαν από αυτές, επικρίνοντας τη σύνθεση των αντιπροσωπειών.

Εν μέσω της αβεβαιότητας για την έναρξη και την πορεία των συνομιλιών, η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (WFP), Έρθαριν Κάζεν δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να βοηθήσει τους περίπου 200.000 κατοίκους της πόλης Ντέιρ Εζόρ που τελεί υπό την πολιορκία του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο'' Μπράιαν κατήγγειλε την κυβέρνηση της Συρίας για τα εμπόδια που θέτει στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, χαρακτηρίζοντας την στάση της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «απαράδεκτη για ένα μέλος των ΗΕ που έχει υπογράψει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με τον Ο'' Μπράιαν, η συριακή κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στο 75% των αιτημάτων να χορηγήσει «άδεια για την πρόσβαση αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ