Α. Ξανθός: Έχουμε ηθικό, πολιτικό και αξιακό πλεονέκτημα

Α. Ξανθός: Έχουμε ηθικό, πολιτικό και αξιακό πλεονέκτημα

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το δόγμα η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση ακολούθησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι «γελάει ο κόσμος ότι εσείς είστε διώκτες της φαρμακοβιομηχανίας και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρικτής», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όταν στριμώχνεται «πουλάει» τα παραδοσιακά της στηρίγματα.

«Όταν η ΝΔ ζοριστεί κι αρχίζει ο έλεγχος από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, "πουλάει" παραδοσιακές κοινωνικές της συμμαχίες κι ενοχοποιεί συλλήβδην φαρμακοβιομηχανίες και γιατρούς για να διασώσει το πολιτικό της σαρκίο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός και συνέχισε την επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας ότι κοροϊδεύει τον κόσμο επειδή βρίσκετε σε δύσκολη θέση.

Ο ίδιος, μη έχοντας άλλο επιχείρημα, ισχυρίστηκε (το γνωστό και χιλιοειπωμένο) «δεν είμαστε όλοι ίδιοι. «Εμείς όντως έχουμε θεσμικό πλεονέκτημα», είπε και εξήγησε τους… λόγους. «Εσείς αυτό το πάρτι το συγκαλύπτατε. Εμείς αυτό το πάρτι το φέραμε μπροστά στο δημόσιο βίο, το κάναμε κεντρική πολιτική συζήτηση και βάλαμε διαδικασίες ελέγχου και απόδοσης ευθυνών. Αυτή είναι η βασική μας διαφορά. Έχουμε το ηθικό πολιτικό και αξιακό πλεονέκτημα για να εξυγιάνουμε το φαύλο τοπίο στο χώρο υγείας και φαρμάκου», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναγνώρισε ότι υπάρχει πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση στον πολίτη ωστόσο όπως τόνισε η κυβέρνηση διασφάλισε την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Συγκεκριμένα αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση  «συζητά με τους εταίρους  για μία προοπτική με ελαχιστοποιημένη ή μηδενική συμμετοχή όταν ο πολίτης επιλέγει γενόσημα.