Α. Τσίπρας: Δεν πετάμε στα σύννεφα, δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης

Τρίτη 10 Μαΐου 2016, 13:49 - Τελευταία ενημέρωση: 14:53
-A +A
Α. Τσίπρας: Δεν πετάμε στα σύννεφα, δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης

Στον ισχυρισμό ότι με το δημοσιονομικό «κόφτη» του Eurogroup δεν νομοθετούνται επιπρόσθετα μέτρα προέβη ο πρωθυπουργός κατά την «πανηγυρικού χαρακτήρα» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα πάντα με τον πρωθυπουργό, ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν είναι μέτρα, δεν θα χρειαστεί, και είναι θεσμός που προβλέπεται ήδη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, ενώ προσθέσαμε συγκεκριμένες εγγυήσεις για αυτόματη διόρθωση, από της στόχους συμφωνίας που έτσι κι αλλιώς είναι κάτι που προβλέπεται». «Μπορεί να είναι και πλεονασμός αυτό» παρατήρησε.

Κάνοντας λόγο για «ήπια προσαρμογή» ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση ούτε 1 ευρώ στις κύριες συντάξεις, ενώ η κυβέρνηση διέσωσε και την πλειοψηφία των επικουρικών, ενώ προστάτεψε και την πρώτη κατοικία.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο «οδικός χάρτης» για τη βιωσιμότητα του χρέους που αποφασίστηκε στο Eurogroup της Δευτέρας, θα οδηγήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, ανάκαμψη της οικονομίας και κατοχύρωση της κοινωνικής προστασίας.

«Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποχωρεί διαρκώς σε παράλογες απαιτήσεις... Κρατήσαμε την κοινωνία όρθια, θα πάρουμε σημαντικό ποσό για την εξυπηρέτηση χρεών του δημόσιου που θα οδηγήσει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τα έσοδα αυξάνονται, ο ελεγκτικός μηχανισμός αναδιαρθρώνεται, η οικονομία είναι σαν το συμπιεσμένο ελατήριο που περιμένει να εκτιναχθεί η απόφαση της 24ης Μαΐου θα σηματοδοτήσει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα αφήνει πίσω της έξι χρόνια ύφεσης σκότους και βλέπει το φως της ανάπτυξης» επανέλαβε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι «δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, αλλά όχι να πετάμε σύννεφα... Χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα για ρήξεις και τομές για ρήξεις με αντιλήψεις, νοοτροπίες και κατεστημένα συμφέροντα, χρειάζεται τόλμη για να μπει η οικονομία σε τροχιά απογείωσης» επισήμανε.

Επίθεση σε αντιπολίτευση και ΜΜΕ

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα σε αντιπολίτευση και ΜΜΕ. «Κάποιοι προσπαθούν με διαρκή καταστροφολογία να δηλητηριάζουν το λαό μεταφέροντάς του τη δική τους μιζέρια, το πολιτικομιντιακό κατεστημένο έπαιξε τα ρέστα του, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, όμως έπαιξαν και έχασαν και έχασαν» παρατήρησε.

Ειδικά για την αντιπολίτευση, υποστήριξε ότι «προσέφεραν κακές υπηρεσίες προσπαθώντας να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο παίρνοντας θέση υπέρ των δανειστών, παρακαλούσαν, εκλιπαρούσαν τους εταίρους να σκληρύνουν τη στάση τους όχι σε μας, απέναντι στη χώρα και μετά άρχισαν να τα ρίχνουν στους εταίρους».

«Στόχος τους είναι η ασύστολη καταστροφολογία χωρίς να λογαριάζουν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας, δεν βάζουν μυαλό. Αντί να βλέπουν το δάσος, δηλαδή το βιώσιμο χρέος, βλέπουν το δέντρο δηλαδή τα μέτρα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι οι περικοπές θα γίνονται με Προεδρικό Διάταγμα κάθε 30η Απριλίου όποτε ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση με βάση τα αποτελέσματα της Eurostat. Αυξημένο ρόλο στην όλη διαδικασία θα έχει, πέραν της Eurostat, και ο ESM. Από το «μπλέντερ» των περικοπών θα εξαιρούνται μόνο οι αμυντικές δαπάνες και τα προνοιακά επιδόματα.

Πηγή: skai.gr

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα