Τσίπρας σε Αναστασιάδη: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει και στο Κυπριακό

Τσίπρας σε Αναστασιάδη: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει και στο Κυπριακό

Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν στην αρχή της συνάντησής τους.

Ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε τόλμη και θάρρος και έδωσε τέλος σε μια «αχρείαστη» διαμάχη που ταλάνιζε επί τριάντα χρόνια την Ελλάδα, ανοίγοντας ταυτόχρονα πόρτες για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. «Το όνομα έτσι κι αλλιώς είχε δοθεί από το 1992», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών απαλείφονται και τα αλυτρωτικά που υπήρχαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Ο Α. Τσίπρας, από την πλευρά του, σημείωσε πως πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό βήμα, που με τον τρόπο που έγινε, ενισχύει τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας, η οποία έχει βασικό όπλο το διεθνές δίκαιο και γι'' αυτόν το λόγο θεωρεί πως θα βοηθήσει και στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

«Διότι όταν μια χώρα έχει ως βασικό όπλο το διεθνές δίκαιο και αποδεικνύει, στη βάση του διεθνούς δικαίου, ότι μπορεί να επιδεικνύει την ωριμότητα έντιμων συμβιβασμών, έχει την έξωθεν μαρτυρία ότι στα μεγάλα ζητήματα τα οποία έχει μπροστά της αυτή είναι που θέλει λύση. Άλλοι είναι που δεν θέλουν ή την αποφεύγουν. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη και νομίζω ότι θα βοηθήσει την προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Ταυτόχρονα, παρατήρησε ότι η διοργάνωση της 5ης Συνόδου των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην Κύπρο συμπίπτει με μια περίοδο έντονων διεργασιών στην ευρύτερη περιοχή.

«Είναι ευρύτατα αποσταθεροποιημένη, δυστυχώς, η περιοχή μας και η Κύπρος έχει αποδείξει, μαζί με την Ελλάδα, βεβαίως, αλλά και το σύνολο των χωρών της ΕΕ, ότι παλεύει για τη σταθερότητα, αποτελεί σταθερό πυλώνα στην περιοχή και είμαστε αταλάντευτοι υπερασπιστές της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και αυτά τα μηνύματα τα εκπέμψαμε χθες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πιστεύω», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

 Τσίπρας Αναστασιάδης

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ