Α. Τσίπρας: Παραδοχή ήττας - Άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών

Α. Τσίπρας: Παραδοχή ήττας - Άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε την συντριπτική ήττα και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να παραιτηθεί και να οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές, πιθανότητα την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Μετά την πολύωρη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου με τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος και τους στενούς του συνεργάτες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις προθέσεις του επιχειρώντας να θέσει και τα διλήμματα στις εθνικές εκλογές.

Διλήμματα που όμως συνδέονται με αυτά που έθεσε και στις ευρωεκλογές και τα οποία οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια συντριπτική ήττα με διαφορά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Εν τούτοις επέμεινε στο να υποστηρίζει πως στις εθνικές εκλογές θα κριθούν το πρόγραμμα του για έξοδο από την κρίση και αυτό της Ν.Δ. και όσων καιροφυλακτούν για να μη λάβουν οι πολίτες ωφελήματα.

«Αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών», ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για να είναι τελικά ο ελληνικός λαός αυτός και μόνο αυτός που θα πάρει την οριστική απόφαση: Αν επιθυμεί να συνεχίσουμε με ένα σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια της λιτότητας, του ΔΝΤ, στο χθες που όλοι και όλες ζήσαμε», σημείωσε.

«Τέσσερα χρόνια τώρα πορευτήκαμε σε πρωτοφανείς δυσκολίες, με γνώμονα την εντιμότητά μας και τη στήριξη του ελληνικού λαού. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας. Το σημερινό αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την έξοδο από την κρίση και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών. Η τελική ετυμηγορία ανήκει σε σας. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια από τη μάχη να υπερασπιστούμε τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.