Αλ. Τσίπρας: Η ΝΔ δίνει μια εικόνα για την ανομία λες και ζούμε στο Gotham City

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, 11:45
-A +A
Αλ. Τσίπρας: Η ΝΔ δίνει μια εικόνα για την ανομία λες και ζούμε στο Gotham City

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Αντί ο Αλέξης Τσίπρας να απαντήσει επί της ουσίας της ερώτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέφυγε στην… πεπατημένη. Ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ΝΔ, επειδή ερωτά για την ανομία στα Πανεπιστήμια, ψαρεύει σε θολά νερά, δηλαδή στην ακροδεξιά.

Με πομφόλυγες ο πρωθυπουργός ουσιαστικά έστριψε δια του αρραβώνος, αποφεύγοντας να μιλήσει επί της ουσίας για το πρόβλημα. Το παράδοξο είναι ότι ακόμα και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα! «Δεν ήρθα εδώ να ισχυριστώ ότι δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας. Παραμένει πρόβλημα η ασφάλεια και η εγκληματικότητα», είπε και στη συνέχεια πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα: « Ξεχνάτε όμως ότι κάθεστε στα ίδια έδρανα με ανθρώπους που στα νιάτα τους κυκλοφορούσαν με τσεκούρια στους πανεπιστημιακούς χώρους».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας πάντως γενικά για την ανομία, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δίνει μια «εικόνα περί ανομίας λες και ζούμε στην Gotham City και όχι στην Αθήνα»! «Η ατζέντα που έχετε επιλέξει δεν θα σας ευνοήσει πολιτικά. Αν κάποιους θα ευνοήσει πολιτικά, είναι εκείνους που την ανέδειξαν. Την ίδια μονομανία για την ανομία και την εγκληματικότητα επέδειξαν για το 2012-13 οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από την δύσκολη θέση που είχε βρεθεί.

Την ίδια ώρα, κατηγόρησε την ΝΔ ότι έχει στοχοποιήσει τον Ν. Παρασκευόπουλο. «Κύριε Μητσοτάκη είμαστε η μόνη Κυβέρνηση που δήλωσε δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πώς η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικά σύνθετο.  Για αυτό με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας προχωρήσαμε στη μελέτη του προβλήματος.  Κι εδώ έρχεται η άλλη υποκρισία σας που αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, όπως την λέτε.  Της Επιτροπής για την μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια.  Ένα πόρισμα το οποίο περιλαμβάνει πολύ σοβαρές προτάσεις τις οποίες και για να διαφωνήσει κανείς πρέπει πρώτα να τις διαβάσει», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ισχυρίστηκε, δε, ότι το  πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την παρέμβαση της αστυνομίας για αδικήματα εντός των πανεπιστημιακών χώρων. «Η Αστυνομία μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα, αρκεί να κληθεί», τόνισε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα λέγοντας ότι η ΝΔ θέλει να αποφύγει να μιλήσει για την οικονομία και γι’ αυτό επαναφέρει την ανομία. «Κι αυτό το κάνετε γιατί έχει καταρρεύσει το αφήγημά σας», είπε αι κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη την επόμενη φορά που θα κάνει δηλώσεις από την περιοχή να του χτυπήσει το κουδούνι να τον κεράσει ένα καφέ.

«Πιστεύετε ότι το θέμα των ναρκωτικών μπορεί να λυθεί μόνο με την αστυνόμευση; Σε ποια χώρα έχει γίνει αυτό; Κι επειδή κι εδώ είστε αδιάβαστος, ξέρετε τι λέει το πόρισμα της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ;  Ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της διακίνησης των ναρκωτικών, παντού στον κόσμο αλλά και στα Πανεπιστήμια, είναι η συνδυασμένη εφαρμογή πολιτικών κατά της ζήτησης και πολιτικών κατά της προσφοράς, από όλους τους φορείς», είπε επίσης ο Α. Τσίπρας.

«Μόνη λύση είναι η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων»

Τις ιδεολογικές του εμμονές αφενός για το άσυλο και αφετέρου για τα ιδιωτικά πανεπιστημία «ανέδειξε» ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του. «Το δημόσιο πανεπιστήμιο από την περίοδο που γεννήθηκε είναι αυτόνομο και οφείλει να είναι ένας χώρος όπου η διακίνηση των ιδεών γίνεται ελεύθερα, είτε μας αρέσουν είτε όχι», είπε σχετικά με το άσυλο ενώ μίλησε εκτενώς για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Ο δημόσιος και καθολικός χαρακτήρας του Πανεπιστημίου, είναι το απαραίτητο οξυγόνο για κάθε επιστήμη. Είναι αυτό που της εξασφαλίζει δύο πολύ κομβικά συστατικά για την ανάπτυξη της. Το πρώτο είναι η δυνατότητα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση στη γνώση. Το δεύτερο είναι η ελευθερία έναντι κάθε λογής εξαρτήσεων από συμφέροντα, αυταρχισμούς, κάθε πιθανή απόπειρα ποδηγέτησης της», είπε ο Αλ. Τσίπρας ενώ εκτίμησε ότι τα δίδακτρα σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.

Επανέλαβε τα επιχειρήματα περί ελίτ, λες και όσοι φεύγουν στο εξωτερικό είναι όλοι πλούσιοι και επιχείρησε να πείσει ότι η πρόταση της ΝΔ είναι… ταξική! «Στην πραγματικότητα δηλαδή, για τι συζητάμε; Είτε για φανταστικά σενάρια όπου κάποιος θα ιδρύσει κερδοσκοπικό οργανισμό χωρίς να υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να βγάλει κέρδος. Είτε για αρπαχτές κάποιων οι οποίοι χωρίς κανένα σοβαρό υπόβαθρο, χωρίς υποδομές, χωρίς κανένα στάνταρ παρεχόμενης γνώσης, θα έρθουν να πουλήσουν πτυχία στην Ελλάδα και μάλιστα ισότιμα με τα πτυχία των Ελληνικών Δημοσίων Πανεπιστημίων», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν είναι ανοικτός σε πολύ ουσιαστικό διάλογο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά «λέμε ότι μόνη λύση είναι η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επανερχόμενος στα περί τρομοκρατίας τόνισε ότι νεκροί υπήρξαν από τις δύο ιδεολογικές πλευρές του χάρτη. «Αναφέρθηκα ήδη στον Παύλο Φύσσα. Αλλά και τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής είχανε θύματα. Ίση αξία έχει και το αίμα του Τεμπονέρα. Και δεν μπορούμε να βάζουμε στο ζύγι το αίμα των ανθρώπων που χάθηκαν», υπογράμμισε.

Τέλος, απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις κλούβες, λέγοντας ότι το 2016 ζήτησε να φύγει αυτή που είναι κοντά στο σπίτι του!

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 27/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα