Α. Τσίπρας: Να κάνει ό,τι μπορεί η ΕΕ για να βοηθήσει την Τουρκία στο προσφυγικό

Α. Τσίπρας: Να κάνει ό,τι μπορεί η ΕΕ για να βοηθήσει την Τουρκία στο προσφυγικό

Να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να στηρίξει την Τουρκία στο θέμα της μετανάστευσης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς αυτή τη στιγμή η γειτονική χώρα φιλοξενεί περίπου 4 εκατ. πρόσφυγες.

Όπως σημείωσε στην Ευρώπη, η διαδικασία ασύλου εξακολουθεί να είναι πολύ αργή σε ορισμένες χώρες, ενώ η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερες στον τομέα αυτό. «Η ΕΕ πρέπει να βρει έναν τρόπο να αυξήσει την υποστήριξή της προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τα ρεύματα και να απορρίψει τις ατζέντες που δεν συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο ή τις ανθρωπιστικές αρχές» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, μια ημέρα πριν την επίσημη παρουσία του εκεί και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε να δημιουργηθούν οι συνθήκες προκειμένου να γίνουν ιστορικά βήματα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας Για τη σχέση του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως στηρίζεται στο «σεβασμό, την ειλικρίνεια και την αμεσότητα» ωστόσο έχει περάσει και από «δύσκολες στιγμές». 

«Αλλά μας επέτρεψε να εδραιώσουμε διαύλους επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα, να ξεπεράσουμε εμπόδια και να είμαστε σήμερα σε θέση να μιλάμε για μια θετική ατζέντα», εκτίμησε ο Α. Τσίπρας.

Παράλληλα, υπενθύμισε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 2016, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υποστήριξαν ανοιχτά ενάντια στους κινηματίες.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον δύσκολο αλλά ειλικρινή διάλογο που ξεκινήσαμε το Δεκέμβριο του 2017 και να συνεχίσουμε τη θετική μας ατζέντα από εκεί όπου την αφήσαμε», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα. 

Όσον αφορά το Κυπριακό επεσήμανε ότι ανεξάρτητα από εξελίξεις όπως οι εκλογές στην Τουρκία ή στην Ελλάδα - πρέπει να επιδιώκουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού σε αυτό το πλαίσιο.