Α. Τσίπρας: Περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του έτους

Α. Τσίπρας: Περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του έτους

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το καλάθι των παροχών άνοιξε και πάλι στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει των εκλογών. Και μάλιστα αυτή τη φορά προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλους του έτους θα έρθουν ακόμα περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τις εθνικές εκλογές. «Τα μέτρα αυτά (σ.σ. που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή) στο τέλος του 2019 θα αποφέρουν ακόμα θετικότερες ειδήσεις για την υπεραπόδοση της οικονομίας, περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και ακόμα περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα πανηγύριζε για το επίδομα στους συνταξιούχους, τις 120 δόσεις και τη κουτσουρεμένη μείωση στο ΦΠΑ. «Αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η κρίση και τα μνημόνια», τόνισε ο κ. Τσίπρας ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ, δηλώνοντας… χαρούμενος που η ΝΔ ψηφίζει τα μέτρα. «Εύχομαι και την επόμενη 4ετία να είστε σε αυτά τα έδρανα (σ.σ. της αντιπολίτευσης), ώστε να ψηφίζετε τα μέτρα ελάφρυνσης των πολλών που θα φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε με ειρωνικό ύφος.

Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα η κυβέρνηση θα συνεχίσει, «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» την αποκατάσταση των αδικιών και την επούλωση των σημαδιών που άφησε η κρίση. «Αυτό είναι το δικό μας όραμα», είπε και επανήλθε στη στάση της ΝΔ: «Εμένα μου αρκεί που τα ψηφίζετε. Γιατί με τα όσα έχει αρχίσει να λέει ο αρχηγός σας τις τελευταίες μέρες, για 7ήμερη εργασία, κατάργηση δικαιωμάτων... έχει αρχίσει να σας φοβάται το μάτι μου».

Κατά τον πρωθυπουργό η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε αμηχανία εξαιτίας των θετικών μέτρων που όπως είπε είναι μόνιμα. «Πέρα από μέτρα στήριξης των αδυνάμων, τα έργα που ανακοινώνουμε σήμερα έχουν φιλο-αναπτυξιακό χαρακτήρα, βοηθούν στην κατανάλωση και την οικονομία», προσέθεσε πανηγυρίζοντας. Ειδική μνεία έκανε στο… επίδομα για τους συνταξιούχους, λέγοντας αφενός ότι αφορά 2,5 εκατ. συμπολίτες μας και αφετέρου ότι πρόκειται για μέτρο με ιδιαίτερο συμβολισμό. Μάλιστα, συνέχισε την (ανέξοδη) παροχολογία, ομολογώντας ότι επί της ουσίας δεν πρόκειται για 13ή σύνταξη. Κι αυτό διότι προανήγγειλε ότι όσο «βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας, τόσο θα αυξάνεται το ποσό». Αναφερόμενος στη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια υποστήριξε ότι αφορά κάθε νοικοκυριό ενώ επισήμανε ότι θα φανεί από Δευτέρα στους προϋπολογισμούς του, αλλά και στις επιχειρήσεις.

Τέλος, επιχείρησε να χτίσει ένα νέο success story, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία βαίνει σε έναν ενάρετο κύκλο και, όπως υποστήριξε, «θέλουμε αυτός ο ενάρετος κύκλος να είναι διαρκής».